Boháči dávajú návod, kam vložiť úspory

Časť ľudí sa snaží sledovať trendy investícií boháčov a v rámci svojich možností ich nasledovať.

20.10.2015 06:00
obraz, investícia, Roy Lichtenstein Foto: ,
Lákavou investíciou je tradične umenie. Napríklad tento obraz Plačúce dievča od Roya Lichtensteina by sa mal v novembri v aukcii predať za 7 až 9 miliónov dolárov.
debata (48)

Obavy z možného negatívneho dosahu utečeneckej krízy na európske ekonomiky a strach z výrazného oslabovania druhej najväčšej ekonomiky sveta, Číny, spôsobuje, že čoraz viac milionárov hľadá alternatívne investičné príležitosti, do ktorých vložia svoje peniaze. Vo veľkom skupujú pôdu, peniaze vkladajú do nehnuteľností, ale aj do obrazov či drahých vín.

„Hodnota peňazí v súčasnosti nie je ničím podložená. Napríklad v dobe zlatého štandardu boli papierové bankovky kryté zlatom alebo v prípade mincí boli z neho priamo vyrobené. Dnes to tak nie je a dokonca sa postupne upúšťa od ich fyzickej podoby a nahrádza sa elektronickou,“ upozorňuje investičný analytik spoločnosti Colosseum Petr Habiger.

V prípade problémov môže človek prísť o peniaze i tak, že mu banka jednoducho obmedzí výber, ako je to v Grécku, kde od júna tohto roka platia kapitálové kontroly a tamojší obyvatelia si môžu vyberať týždenne maximálne 420 eur zo svojich účtov v bankách. Krajina opatrenia zaviedla z dôvodu enormného výberu vkladov, keďže Grécku hrozil ešte pred časom odchod z eurozóny a prechod z eura na starú menu drachmu, čím by sa úspory ľudí znehodnotili.

„Reálne aktíva tak v ťažkých časoch budú mať vždy nejakú hodnotu, pretože je to niečo skutočné, čo vlastníte,“ poznamenal Habiger. V prípade bežných ľudí je to byt, dom či auto, v prípade veľkých investorov sú to napríklad aj športové kluby, administratívne budovy či vinice s kvalitnou odrodou hrozna.

S nárastom investícií do reálnych aktív ide ruka v ruke aj znížený dopyt investorov po dlhopisoch. Podľa Globálneho indexu firemných dlhopisov sledovaného agentúrou Bloomberg klesol záujem o dlhopisy na úroveň z roku 2013 v dôsledku ich zvýšenej volatility a otáznikov nad ich ďalším vývojom.

„Aj keď sa v čase kríz či poklesov ekonomík do popredia dostávajú práve alternatívne investície, rozhodne nemožno hovoriť o dlhodobom trende poklesu dopytu po akciách či dlhopisoch. Práve naopak. Alternatívne investície, už z podstaty svojho názvu, vytvárajú akúsi alternatívu či doplnok investičného portfólia, ktoré je tvorené prevažne z finančných nástrojov. Spomedzi nich historicky najvyššie zhodnotenie dosahujú práve akcie. Darí sa aj korporátnym dlhopisom či podielovým fondom,“ komentuje situáciu Anna Macaláková, riaditeľka J&T Banky.

Vyhráva umenie a automobily

Umenie a automobily patria v súčasnosti spomedzi alternatívnych investícií k veľmi populárnym. Veľkému záujmu sa tešia takisto zlato a strieborné mince. Podľa analytikov mnoho investorov smeruje svoju pozornosť na tieto kovy z obavy eskalujúcich vojnových konfliktov, ktorých sme aktuálne svedkami napríklad v Sýrii či na Ukrajine. Striebro je napríklad dobrým platidlom v prípade fyzických nákupov. Pri používaní drahých kovov ako ochrany úspor pred vojenským konfliktom sa striebro javí dokonca lepším platidlom ako zlato za produkty bežnej spotreby. Zlato sa v bežnom platobnom styku totiž viac falšuje.

„Z oblasti alternatívnych investícií však najviac ťaží pôda. Jej cena dlhodobo pomerne stabilne rastie. Postupne sa totiž ukončuje prevod štátnej pôdy súkromným subjektom, a to obmedzuje ponuku pôdy na trhu. Navyše je pôda vnímaná ako dlhodobá investícia a možno očakávať, že objem obchodovanej pôdy bude do budúcna postupne klesať,“ povedal Habiger.

Ázijci skupujú whisky

Čoraz častejšie skupujú investori drahé vína či aktuálne aj whisky. Jeden z prvých indexov whisky, ktorý vznikol pred viac ako šiestimi rokmi, vďaka nárastu hodnoty stovky ikonických a zberateľských fliaš, ktoré sleduje, narástol od svojho založenia takmer o 210 percent, čím porazili výkonnosť akciových trhov a iných aktív.

„V prvom rade za tým stojí nárast dopytu a popularity whisky, a to najmä medzi ázijskými investormi. Keďže je whisky aj spotrebným tovarom, počet existujúcich kusov rôznych špeciálnych edícií klesá, čo robí zostávajúce kúsky čoraz vzácnejšími. Ak sa k tomu pridá ešte napríklad zatvorenie pálenice, z ktorej daná whisky pochádza, zhodnotenie môže byť niekoľkonásobne vyššie,“ vysvetľuje Macaláková. Ako poznamenáva, napríklad pálenica Port Ellen z regiónu Islay vydala svoju prvú emisiu v objeme 6-tisíc fliaš v roku 2001, pričom cena fľaše bola 100 libier. Táto 22-ročná whisky, vypálená v roku 1979, sa však dnes predáva za vyše 3-tisíc libier.

„Luxus“ nielen pre bohatých

Analytici upozorňujú, že investície charakterizované citovou previazanosťou či potešením z luxusu, nie sú už len o spoločenskej prestíži a uspokojení ega bohatých. Môžu byť a spravidla aj často sú profitabilné. Reálne aktíva totiž práve v týchto časoch dokážu byť solídnym uchovávateľom hodnôt, keď klesá hodnota ničím nekrytých papierových peňazí, v ktorých je vyjadrená ich cena ako následok politiky centrálnych bánk označovanej ako tlačenie peňazí.

Únia sa napríklad aktuálne tiež spolieha pri riešení ekonomických problémov na pumpovanie miliárd eur do európskej ekonomiky. Kvantitatívne uvoľňovanie menovej politiky zo strany Európskej centrálnej banky je dôkazom toho, že na trh sa dostávajú miliardy nekrytých peňazí. Pre krajiny platiace eurom vrátane Slovenska začala od marca Európska centrálna banka tlačiť 60 miliárd eur mesačne. Celkovo by sa tak na trh malo dostať vyše 1,1 bilióna nových eur, ktoré majú v eurozóne podporiť hospodársky rast a zastaviť pokles cien.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #boháči