Merkelová Kyjevu: Bojujte proti korupcii a obmedzte moc oligarchov

Nemecké firmy sú pripravené investovať na Ukrajine, ak tam pre to budú vhodné podmienky. Kyjev musí najmä bojovať proti korupcii a obmedziť vplyv bohatých "oligarchov", uviedla v sobotu nemecká kancelárka Angela Merkelová.

17.10.2015 22:00
debata (96)

So svojimi poznámkami vystúpila pred nadchádzajúcou návštevou ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka v Berlíne, kde majú v piatok obaja lídri začať nemecko-ukrajinskú konferenciu o investičných príležitostiach.

Merkelová ocenila Ukrajinu za to, že začala „odvážnu cestu“. Upozornila ale, že krajine zostáva urobiť ešte veľa, aby bola schopná priťahovať investície vrátane vybudovania vhodného právneho rámca.

„Je nutné zvrátiť dominantnú úlohu oligarchov, musí sa nastoliť transparentnosť a bojovať s korupciou,“ uviedla Merkelová podľa agentúry Reuters.

Ekonomika Ukrajiny tento rok klesne o 12 percent po minuloročnom prepade o 6,8 percenta, predpovedala tento mesiac Svetová banka. Budúci rok sa však má Ukrajina ekonomika vrátiť k rastu. Podobný pokles tento rok očakáva aj Medzinárodný menový fond (MMF). Výhľad ukrajinskej ekonomiky sa zhoršil hlavne pre ekonomický vplyv pretrvávajúcich bojov sa separatistami na východe krajiny.

Ukrajinská vláda sa snaží ukázať, že presadzuje reformy a bojuje s hlboko zakorenenú korupciou. Výmenou za to má Kyjev počas štyroch rokov získať od medzinárodných veriteľov zahŕňajúcich MMF či EÚ spolu 40 miliárd dolárov.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #Ukrajina