Z eurofondov môže prepadnúť viac než miliarda, tvrdí opozícia

Slovensko do konca tohto roka pravdepodobne nestihne dočerpať všetky peniaze z Európskej únie v programovom období 2007 - 2013. A to ani napriek zvýšenému tempu počas tohto roka. Prepadnúť môžu stovky miliónov eur a podľa opozície aj viac ako 1 miliarda eur, tvrdia predstavitelia opozičných strán.

16.10.2015 14:59
debata (3)

Objem využívania eurofondov koncom septembra za štrnásť operačných programov totiž dosiahol vyše 9 mld. eur a miera 77,50 % z celkového záväzku takmer 11,618 mld. eur. Hlavnú zodpovednosť za tento stav majú podľa opozície obe vlády Roberta Fica, keďže od začiatku programového obdobia v roku 2007 doteraz boli pri moci vyše sedem rokov z deviatich.

Podpredseda KDH a poslanec Pavol Zajac predpokladá, že nevyužitých zostane celkovo asi 1,2 až 1,5 mld. eur. „Tento objem nevyužitých financií z fondov EÚ vláda Roberta Fica nebude chcieť do marca 2016 zverejniť a bude túto sumu rôznym spôsobom zahmlievať,“ informoval v piatok agentúru SITA. „Aj keď všetky riadiace orgány – ministerstvá a žiadatelia o eurofondy šturmujú a hlásia, že do konca roka vyčerpajú všetky peniaze, nedá sa reálne urobiť za dva a pol mesiaca to, čo sa nepodarilo za sedem a pol roka,“ tvrdí Zajac. Pripomenul, že za posledné tri roky sa skutočne vyčerpalo zo zdrojov EÚ každý rok 30–50 % z plánovaného objemu.

Aj podpredsedníčka strany Most-Híd Lucia Žitňanská pochybuje o využití všetkých zvyšných európskych peňazí v objeme 2,6 mld. eur podľa stavu koncom septembra. „Je to taký obrovský balík peňazí, z ktorého by sa dali spraviť zásadné zmeny pre zlepšenie situácie v školstve, v zdravotníctve či v infraštruktúre. Je to plná zodpovednosť predstaviteľov vládneho Smeru, ktorí nedokázali vyčerpať tieto financie,“ uviedla poslankyňa.

Premiér Fico a podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny, ktorý zodpovedá aj za eurofondy, by podľa Žitňanskej mali prevziať plnú politickú zodpovednosť za tento stav a verejne priznať zlyhanie vlády v tejto oblasti. Poslankyňa poznamenala, že minister financií Peter Kažimír sa uplynulé roky chválil nižšími výdavkami vlády oproti rozpočtovým predpokladom. Väčšinou však podľa nej išlo práve o zníženie pri spolufinancovaní európskych projektov. „Je preto úplne na mieste povedať, že vláda Smeru pripravila Slovensko o stovky miliónov, ak nie miliardu eur pri nevyužitých eurofondoch,“ dodala Žitňanská. Vláda Smeru si podľa nej dlhodobo nevie poradiť s verejným obstarávaním, o čom svedčí, že veľká väčšina káuz súvisela s peniazmi z eurofondov.

Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík si myslí, že do konca roka sa zo zdrojov EÚ vyčerpá minimum. „To, čo doteraz nie je rozbehnuté, sa už čerpať nebude,“ uviedol. „Z dôvodu, že vláda Roberta Fica čerpanie dlhodobo zanedbávala, nie je možné na poslednú chvíľu dosiahnuť stopercentné čerpanie,“ dodal europoslanec.

Pravidlá čerpania eurofondov pripravila prvá Ficova vláda. „Preto je hlavná zodpovednosť za nečerpanie fondov EÚ na strane vlády a jednotlivých ministerstiev, ktoré riadia operačné programy. Vlády Fica tu vládnu takmer osem rokov, preto za nečerpanie fondov EÚ nesú plnú zodpovednosť,“ tvrdí Zajac. Prvá vláda Fica podľa poslanca nastavila zložitý administratívny a byrokratický proces, ktorý umožňuje netransparentný výber uchádzačov o eurofondy.

„Ďalším zásadným problémom nečerpania fondov EÚ je zákon o verejnom obstarávaní, ktorý je komplikovaný, nejednoznačný a predlžuje proces verejného obstarávania. Táto zložitosť a netransparentnosť výberu žiadateľov o fondy EÚ a verejného obstarávania umožňuje korupciu, ktorá je s čerpaním eurofondov na Slovensku spájaná,“ dodal Zajac.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy