Fico podpísal zvýšenie minimálnej mzdy na 405 eur

Pracovný stôl s bustou Alexandra Dubčeka, na stolíku v odpočinkovej zóne šachová súprava. Netradične si včera premiér Robert Fico pozval zástupcov médií do vlastnej pracovne na Úrade vlády. Aby pred nimi spolu s ministrom práce Jánom Richterom podpísal vládne nariadenie, na základe ktorého sa minimálna mzda od začiatku budúceho roka zvýši zo súčasných 380 na 405 eur. Zároveň si splnený bod druhého vládneho sociálneho balíčka "odfajkol" na prenosnej tabuli.

15.10.2015 11:50 , aktualizované: 16.10.2015 11:00
Fico, minimálna mzda, Foto: ,
Premiér Robert Fico podpisuje vládne nariadenie o minimálnej mzde.
debata (20)

„Budeme vždy vytvárať podmienky na to, aby minimálna mzda na Slovensku naďalej stúpala,“ vyhlásil premiér. Zopakoval, že hlavným cieľom dvíhania najnižšieho zárobku je „postupne vytvárať rozdiel medzi tými, ktorí pracujú a tými, ktorí nepracujú“, teda zabezpečovať podmienky, aby sa ľuďom pracovať vyplatilo. Minimálna mzda by podľa neho mala rásť aj preto, že významne rastie produktivita práce, a tá musí byť adekvátne odmenená.

Pripomenul, že za mzdové minimum v súčasnosti pracuje asi 113-tisíc ľudí. Podľa neho je povinnosťou štátu, v rámci jeho regulačnej funkcie, aby vytváral tlak na zvyšovanie jeho stanovenej sumy. V tom chce premiér pokračovať aj v nasledujúcom volebnom období. „Pokiaľ budeme mať šancu, tak som presvedčený, že v krátkom časovom úseku môžeme v porovnaní s rokom 2012 zvýšiť minimálnu mzdu aj o sto eur. Ak budeme súčasťou ďalších vládnych kabinetov, môžem už teraz oznámiť, že v roku 2016 pristúpime k ďalšiemu navyšovaniu minimálnej mzdy,“ naznačil.

Takýto prístup, pokračoval premiér, vytvára tlak na samotný rast miezd. „Keď rastie minimálna mzda, tak, pochopiteľne, rastú mzdy v iných tarifách a iných sektoroch,“ uviedol. Minimálna mzda prvý raz prekročí 400-eurovú úroveň, a tiež prvýkrát sa jej pomer k priemernej mzde v čistom vyjadrení prehupne cez 50-percentnú hranicu. „Dnes sme už na 51 percentách priemerného zárobku v národnom hospodárstve. Začínali sme niekde na úrovni okolo 45–46 percent,“ vyčíslil.

Podľa ministra Richtera nebude mať zvýšenie minimálnej mzdy zlý vplyv na politiku zamestnanosti, čo často tvrdia zamestnávatelia. „Zvýšenie sa premietne do vnútornej väčšej spotreby, čo môže priniesť aj nejaké nové pracovné miesta v oblasti služieb,“ konštatoval.

Richter do budúcnosti pripustil diskusiu o minimálnej mzde rozdielnej pre jednotlivé sektory. Dôrazne však odmieta rozdiely minimálnych miezd v regiónoch. „Tým by sme tie chudobnejšie pochovali, najmä východné Slovensko,“ argumentoval.

Na začiatku tohto roka sa minimálna mzda zdvihla o 28 eur, na 380 eur, čiže medziročne stúpla o 7,95 percenta. Súčasne sa zaviedla odpočítateľná položka na zdravotné odvody v sume 380 eur. Z minimálnej mzdy teda zamestnanci ani zamestnávatelia zdravotné poistné vôbec neplatia. Zamestnanci s hrubým mesačným príjmom pod 570 eur majú čistú mzdu vyššiu ako pred zavedením odpočtu.

V roku 2016 sa však už odpočítateľná položka na novú úroveň mzdového minima nezvýši. Zamestnávatelia aj zamestnanci preto z minimálnej mzdy 405 eur zaplatia odvody do zdravotných poisťovní zo sumy 75 eur. V čistom sa tak príjem človeka s najnižším zárobkom nezvýši o 25, ale o 16 eur, teda na 355 eur.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #Robert Fico