Deficit pod dve percentá v rozpočte 2016 má zabezpečiť šetrenie

Deficit verejných financií Slovenska by bez zmien v hospodárskych politikách v budúcom roku dosiahol 2,2 % hrubého domáceho produktu.

14.10.2015 12:32
debata

Konštatuje to rezort financií v Návrhu rozpočtového plánu SR na rok 2016, ktorý po stredajšom schválení vládnym kabinetom poputuje na zhodnotenie do Bruselu. Návrh rozpočtu pritom na budúci rok počíta so schodkom na úrovni 1,93 % hrubého domáceho produktu. Tento rozdiel je však podľa ministerstva financií v návrhu rozpočtu už pokrytý.

„Financovanie sociálneho balíčka, zvyšovanie platov a rezerva na nižšiu daň z pridanej hodnoty na vybrané potraviny sú kompenzované šetrením v iných oblastiach,“ konštatuje sa v materiáli.

V ďalších rokoch 2017 a 2018 by v scenári bez zmien v hospodárskych politikách dosiahol deficit verejnej správy 1,8 %, resp. 1,6 % výkonu ekonomiky. Strednodobý plán tak, ako je nastavený v rozpočte, teda dosiahnutie primárneho prebytku v roku 2017 a vyrovnaný rozpočet o rok neskôr, však zostáva v platnosti. Rozpočtovaný schodok na rok 2017 tak predstavuje 0,42 % hrubého domáceho produktu. Väčšia časť konsolidácie však už je taktiež zapracovaná v navrhnutom rozpočte a potreba dodatočných opatrení na rok 2017 je na úrovni 0,5 % hrubého domáceho produktu.

Vláda zároveň v Návrhu rozpočtového plánu do Bruselu odkazuje, že pripravila súbor štrukturálnych opatrení zameraných na podporu ekonomického rastu a zamestnanosti. Za najväčšie výzvy pritom označuje trh práce, zdravotníctvo a základné školstvo. V školstve sa chce zamerať najmä na prepojenie odborného vzdelania s praxou, budovanie škôlok a podporu začleňovania marginalizovaných komunít.

Pozitívny vývoj na trhu práce by mala podľa kabinetu ďalej podporiť reforma služieb zamestnanosti a rozšírenie nástrojov aktívnej politiky trhu práce. V zdravotníctve vláda avizuje, že sa zameria na budovanie dátovej a informačnej infraštruktúry a porovnávanie cien veľkých výdavkov. „Vláda tiež pripravuje komplexnú reformu rozhodovania o svojej prevádzke, investíciách, politikách a reguláciách na základe hodnoty za verejné peniaze,“ píše sa v materiáli.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #deficit #HDP