Vzniká pivovarnícky kolos. Pocíti to aj Slovensko

Každé tretie pivo vypité obyvateľmi tejto planéty bude pochádzať od jednej korporácie. Druhý najväčší pivovar na svete SABMiller totiž prijal ponuku na prevzatie od spoločnosti Anheuser-Busch InBev, ktorá je svetovým pivovarníckym lídrom.

14.10.2015 09:00
debata (22)

Akcionárov SABMilleru presvedčila ponuka vo výške 91 miliárd eur. Po odsúhlasení spojenia regulačnými úradmi pôjde o tretiu najväčšiu akvizíciu v histórii a koncern bude ovládať takmer tretinu globálneho trhu s pivom.

Spoločnosť AB InBev na Slovensku nevlastní žiadny pivovar. SABMiller cez Pivovary Topvar vlastní značky Šariš, Topvar či Smädný Mních. V Českej republike sú to zase Pilsner Urquell, Gambrinus, Velkopopovický kozel alebo Radegast. Hlavným konkurentom SABMilleru, ktorý na Slovensku varí pivo neďaleko Prešova, je spoločnosť Heineken. Tá produkuje napríklad pivo Zlatý Bažant.

Obe firmy v spoločnom vyhlásení uviedli, že dospeli k „rámcovej dohode o kľúčových podmienkach možnej ponuky“. AB InBev podľa tejto dohody zaplatí za väčšinu akcií svojho konkurenta v hotovosti 44 libier (59 eur) za akciu. Je to zhruba o 50 percent viac, ako bola hodnota akcií SABMilleru pred mesiacom, keď sa prvýkrát objavili správy o možnej akvizícii pivovaru pôvodom z Juhoafrickej republiky.

AB InBev „obháňal“ SABMiller s ponukami na akvizíciu už mesiac a postupne ich zvyšoval z 38 libier na akciu až na konečných 44 libier za akciu. Akcionári SABMilleru nakoniec s ponukou súhlasili, no s podmienkami.

Veľký problém totiž bude získať súhlas od protimonopolných úradov v desiatkach krajín sveta, a to najmä v USA a Číne. Ak úrady spojenie nepovolia, AB InBev bude musieť SABMilleru zaplatiť odškodné tri miliardy dolárov. Problémy sa očakávajú najmä v USA, kde by firmy po spojení ovládli až 70 percent trhu.

Pod AB InBev spadajú značky ako Budweisser, Corona, Stella Artois alebo Hoegaarden. Koncern SABMiller je na trhu známy najmä cez značky Coors, Miller, Pilsner Urquell či Grlosch. Spoločná firma by mala sídliť v Belgicku, teda v krajine, kde sídli ďalšia veľká pivovarnícka spoločnosť Carlsberg.

Podľa analytikov sa AB InBev sústredil na SABMiller hlavne pre jeho silnú výrobnú a distribučnú sieť v Afrike a Ázii. Ďalším dôvodom sú úspory z rozsahu, ktoré pomôžu pivovarníckemu gigantovi stlačiť náklady nadol. Či sa konsolidácia značiek bude týkať Slovenska alebo Česka, je zatiaľ predčasné. Celý proces spájania firiem môže trvať aj vyše roka.

Akvizície a fúzie v pivovarníctve

  • Spojenie najväčšieho pivovarníckeho koncernu Anheuser-Busch s druhým najväčším SABMiller je pokračovaním v rade akvizícií a spojení firiem vo svetovom pivovarníctve.
  • V roku 1997 spoločnosť Grand Metropolitan kúpila írsky Guiness za 19 miliárd dolárov a vznikol tým koncern Diageo.
  • Dánsky pivovar Carlsberg spoločne s holandským rivalom Heinekenom roku 2008 kúpili a rozdelili si britský pivovar Scottish & Newcastle.
  • Samotný koncern Anheuser-Busch InBev je výsledkom megafúzie z roku 2008 za 60 miliárd dolárov, ktorá dostala pod jednu strechu značky ako Budweiser, Becks či Stella Artois.
  • V roku 2013 Anheuser-Busch InBev kúpil za 20 miliárd dolárov mexickú spoločnosť Grupo Modelo.
  • Samotný SABMiller tiež s akvizíciami nezaháľal a z juhoafrickej firmy vyrástol na globálneho hráča kúpou viacerých pivovarov v Číne, vo východnej Európe vrátane Slovenska a v USA. Naposledy kúpil za 10 miliárd austrálsky pivovar Fosters.

„Zatiaľ nedisponujem informáciami, na základe ktorých by som sa mohla vyjadriť k celej záležitosti alebo jej dôsledkom pre slovenský trh,“ uviedla Júlia Hurná zo Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.

„Táto obria transakcia neovplyvní český pivovarnícky trh, známe značky českého piva ani jeho kvalitu,“ povedal pre ČTK výkonný riaditeľ Českého zväzu pivovarov a sladovní Vladimír Balach. „Z pohľadu svetového pivovarníctva je akákoľvek krajina mikroregiónom a Česká republika so svojou výrobou piva tiež,“ dodal. Podobný názor má Budějovický Budvar, ktorý vedie s firmou Anheuser-Busch viacero právnych sporov o značku Budweiser po celom svete.

„V tejto historickej megafúzii je lokálny pivný trh len zrnkom piesku, pretože transakcia prebieha v mierke celých kontinentov. Najviac sa dotkne Ázie a Afriky. Obrie rozmery fúzie predstavujú jednak finančný rébus, jednak aj rébus pre kartelové právo a protimonopolné úrady na celom svete,“ uviedol hovorca Budvaru Petr Samec.

Oficiálne podpísanie dohody o spojení dvoch najväčších pivovarníckych koncernov na svete sa očakáva do dvoch týždňov. Analytici oslovení agentúrou Reuters odhadujú šance na úspešné uzavretie transakcie na 80 percent.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #fúzia #pivovar