Školské jedálne nižšiu DPH premietnu, reštaurácie nie

V boji proti podávaniu lacných brazílskych kurčiat deťom v školských jedálňach pomôže aj zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH). Od začiatku roka 2016 klesne DPH z 20 na 10 percent pri všetkých druhoch chladeného mäsa, sladkovodných rýb, mlieka, masla či chleba. Na mrazené kurčatá zostane DPH 20 percent. Jedálne platia za suroviny vrátane DPH a tak im pokles dane pomôže.

14.10.2015 06:00
deti, jedáleň, obed, škôlka, papanie Foto:
Školské jedálne budú sledovať, či im nižšia DPH umožní nakúpiť potraviny lacnejšie.
debata (10)

Ušetrené peniaze nemôžu školy presunúť do iných položiek a musia ich nechať stravníkom, a to buď v podobe nižšej ceny, alebo kvalitnejších obedov. Jedálne môžu napríklad častejšie dávať na tanier rezeň z čerstvých domácich kuracích pŕs, a nie mrazených, často navyše presolených. Reštaurácie si, naopak, zvyčajne tak či tak uplatňujú vratky DPH zo surovín. Daň platená za účet v reštaurácii neklesne, a tak by sa ceny meniť nemali. Ak však reštaurácia bude kupovať tovar so zníženou DPH, bude to pre ňu výhodnejšie z hľadiska peňažných tokov. Pri čakaní na vratky DPH bude mať totiž u daniarov viazaných menej peňazí.

Či obchody zohľadnia nižšiu DPH, budú môcť ľudia sledovať na duálnych cenovkách. V jedálňach to bude otázka pre samosprávy, ktoré sú zriaďovateľmi škôl, a tiež pre samotné jedálne. Školské kuchárky sú často konfrontované s predstavami rodičov. Slovenskí hydinári vidia šancu na zmenu. „Ak obchodníci dodržia slovo a zníženú DPH premietnu do cien, je šanca na zvýšenie podielu slovenského mäsa v školských jedálňach,“ povedal Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska. V súčasnosti je len približne každé piate kura podávané deťom v školských jedálňach vychované na Slovensku.

Školské jedálne nie sú platcami DPH. Z tohto dôvodu na rozdiel od pohostinstiev nemôžu štát žiadať o vrátenie zaplatených daní. „Keďže vo výsledných cenách nakúpených surovín je započítaná aj daň z pridanej hodnoty, určite si všimneme, ak príde k zlacneniu čerstvého mäsa pre zavedenie 10-percentnej DPH,“ uviedla kuchárka Ľudmila Oravcová zo školskej jedálne v Michalovciach. V takom prípade kilogram čerstvého kurčaťa bez drobkov zlacnie zo súčasných 2,99 eura na 2,74 eura. „Kvalitné slovenské mäso bude mať po plnom znížení DPH konečne väčšiu šancu konkurovať menej kvalitným mrazeným kurčatám z Brazílie,“ povedal Molnár. Hlboko mrazené brazílske kuracie mäso s vysokým obsahom vody síce nie je zdraviu škodlivé, ale nepatrí ani medzi top kvalitné potraviny.

Naháňanie sa za čo najnižšou cenou viedlo k viacerým potravinovým škandálom. Naposledy v apríli roku 2015 skončili v školských jedálňach salmonelou nakazené poľské kuracie rezne zo stehna bez kosti. Tieto potraviny nakoniec skončili v odpadkových košoch, ale naháňanie sa za čo najnižšou cenou spôsobuje dlhodobo viaceré problémy. Navyše vďaka častému prebaľovaniu mäsa veľa reštaurácií kupuje slovenské mäso len na papieri. Problémom sú aj verejné obstarávania požadujúce spolu s mäsom dodanie mrazených rýb a zeleniny, čo nahráva obchodníkom zameraným na predaj mrazeného mäsa.

Zjesť nekvalitné kuracie mäso z Brazílie môžu aj nevedomky ľudia nakupujúci v slovenských obchodoch. „Povinnosť zobrazovať pôvod kurčaťa platí od 1. apríla 2015. Ak si zoberieme, že na mrazené kurča sa vzťahuje dvojročná záruka, v mraziacich boxoch predajní s potravinami je stále veľa mäsa bez označenia pôvodu,“ priblížil Molnár. Železné zásoby lacných mrazených kurčiat sa dlhé roky nachádzajú v mraziacich zariadeniach mnohých slovenských reštaurácií. Ich majitelia totiž nie sú zníženou DPH nijako ekonomicky motivovaní na kupovanie čerstvého mäsa z domácich chovov.

„Na výslednú cenu v reštauráciách nemá žiadny vplyv zavedenie 10-percentnej DPH na čerstvé a chladené mäso. Majitelia pohostinstiev z predaných jedál aj naďalej odvádzajú štátu 20-percentnú DPH z predaných jedál. Čo sa týka kupovaného mäsa, pri ňom majú majitelia reštaurácií stále nárok na odpočítanie DPH, a preto na nich nemá žiadny vplyv, či mäso nakúpia s 20– alebo 10-percentnou DPH,“ povedal generálny sekretár Zväzu hotelov a reštaurácií SR Marek Harbuľák. „Zlacňovanie v reštauráciách z titulu nižšej DPH na chladené mäso sa na rozdiel od obchodov nedá očakávať. Jedinou výnimkou sú stánky rýchleho občerstvenia, ktoré by neboli platcami DPH, a v tom prípade im naozaj vstupné suroviny zlacnie nakupovanie čerstvého mäsa s 10-percentnou DPH. Takýchto podnikov je na Slovensku minimum,“ dodal Harbuľák. Byť platcom dane z pridanej hodnoty je pre väčšinu podnikateľov výhodné, keďže v takom prípade si bez zaplatenia DPH môžu zároveň nakúpiť napríklad nové automobily.

Tvrdenia reštaurácií o nulovom dosahu zníženej DPH potvrdzuje aj ministerstvo financií. „Pre podnikateľov, platiteľov DPH, využívajúcich v rámci svojej činnosti potraviny ako vstupnú surovinu, vzniká nárok na odpočítanie DPH zo zakúpených vybraných potravín, a to štandardne ako pri iných druhoch tovarov za podmienky, že vybrané potraviny podnikatelia použijú v rámci svojej činnosti na dodávky tovarov alebo služieb, ktoré poskytujú,“ uviedla Alexandra Gogová, hovorkyňa ministerstva financií.

Z dôvodu členstva Slovenska v Európskej únií musí byť nižšia 10-percentná DPH na všetky chladené potraviny. V praxi štát nebude podporovať predajom lacnejšieho chladeného mäsa len slovenských farmárov, ale aj ich kolegov zo susedných krajín či vzdialenejšieho Nemecka. Kontrolovať zníženie cien priamo na pultoch slovenských obchodov budú pomocou duálnych cenoviek penzisti združení v jednote dôchodcov Slovenska. „Naši členovia nakupujú skoro každý deň a akékoľvek nepremietnutie zníženej DPH do výsledných cien si okamžite všimneme,“ uviedol Ján Lipiansky, predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku.

K duálnemu zobrazovaniu cenoviek pred a po znížení DPH sa zaviazala väčšina slovenských obchodníkov. „Od 1. januára 2016 bude vo všetkých viac ako 2¤200 predajniach COOP Jednota zabezpečené duálne zobrazovanie cien pri potravinách so zníženou DPH,“ ubezpečil Gabriel Csollár, predseda predstavenstva COOP Jednota Slovensko. Rovnako plánujú cenovky pripomínajúce príchod eura zavádzať všetci obchodníci združení v Slovenskej aliancii moderného obchodu či vo Zväze obchodu a cestovného ruchu Slovenskej republiky. Duálne cenovky tak od nového roka budú v obchodoch Tesco, Billa, Kaufland, Lidl, Metro či Terno a Moja Samoška. S duálnymi cenovkami sa ľudia nemusia stretnúť jedine v malých obchodoch, ktorých majitelia nie sú členmi obchodníckych zväzov. „Ešte som nerozmýšľala nad tým, či budeme mať v obchode duálne cenovky, ale keď ich budú mať všetci, tak nevidím dôvod, prečo by sme ich práve my nemali mať,“ povedala Mária Magová z predajne potravín v Cíferi.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #DPH #reštaurácie #školské jedálne