Gazprom ohlásil obnovenie dodávok plynu na Ukrajinu

Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom obnovila dodávky zemného plynu na Ukrajinu. Vo vyhlásení to v pondelok uviedol jej šéf Alexej Miller.

12.10.2015 11:09
debata (15)

Gazprom prestal Ukrajine dodávať plyn začiatkom júla, pretože si ho Kyjev nepredplatil. V septembri však podpísalo Rusko s Ukrajinou predbežnú dohodu o zimných dodávkach.

Miller podľa agentúr AFP uviedol, že Gazprom od Kyjeva dostal 234 miliónov dolárov v predplatnom za plynové dodávky na október. Bola by to necelá polovica z celkovej sumy 500 miliónov dolárov, napísala agentúra Reuters.

Vzťahy medzi Kyjevom a Moskvou sú mimoriadne napäté, pretože Rusko anektovalo ukrajinský Krym a podporuje proruských povstalcov na východe Ukrajiny. Skoršie spory medzi Ruskom a Ukrajinou ohľadom plynu mali dopad aj na dodávky do Európy.

Rusko a Ukrajina sa v júni nezhodli na cene za ruský plyn a Ukrajina ho prestala od júla odoberať s tým, že ho zatiaľ nepotrebuje. Ministri energetiky oboch krajín ale na konci septembra s pomocou Európskej únie dojednali predbežnú dohodu o dodávkach ruského plynu na Ukrajinu v nadchádzajúcom zimnom období. Dohoda je platná od 1. októbra do konca marca budúceho roka.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina