Samozber ovocia – romantika pre všetkých

Samozber ovocia je fenomén, ktorý sa v ostatných rokoch zmocnil Slovenska. Súvisí s masovým sťahovaním obyvateľstva do miest, ale aj so stratou samozásobiteľských schopností vidieka.

12.10.2015 14:00
debata (3)
Na jablkovom hodovaní, počas ktorého ovocinári... Foto: Pravda, Robert Hüttner
jablko, japblkové hodovanie, Dunajská Lužná Na jablkovom hodovaní, počas ktorého ovocinári otvorili svoje sady, sa deti mohli povozit na vozoch ťahaných traktorom.

Zo Slovákov sa stali pohodlní konzumenti. Možno je to príkre, ale do istej miery pravdivé konštatovanie. Mladí ľudia, ktorí sa vysťahovali na vidiek, majú pri rodinných domoch krásne záhrady, ale na rozdiel od generácie rodičov, ktorí hľadeli na úžitkovú stránku, mladí položili dôraz na okrasnú oddychovú funkciu záhrady. Pestovanie ovocia ponechali na profesionálov. V tomto smere Slovensko nie je ničím výnimočné, takýto trend badať aj vo farmárskom Rakúsku.

V uplynulú sobotu sa otvorilo 20 sadov v Bratislavskom kraji. Ovocný sad spoločnosti Danubius Fruct v Alžbetinom dvore, ktorý je za humnami hlavného mesta, pripomínal jedno veľké mravenisko. Dorazili sem na jablká obyvatelia panelákovej Bratislavy, ale aj rodiny z prímestských obcí, ktoré si vybudovali spomínané prevažne okrasné záhrady.

Jablkové hodovanie, tak samozber nazvali jeho organizátori, je skvelým podujatím, ktorý najmä deti učí spoznávať krásu sadu a rozvíja ich pracovné návyky. Michal zo Šamorína oberal jablká so svojou trojročnou dcérkou Miškou. Bolo vzrušujúce sledovať, ako dievčatko povzbudzované otcom usilovne zberalo jablká do svojho malého košíka. Takto nenápadne sa rodí láska k ovociu a zdravý životný štýl.

Samozber je výhodný pre ovocinárov aj spotrebiteľov. Ľudia si naoberajú prvotriedne plody za prijateľnú cenu – sladká odroda Fuji vyšla na 70 centov za kilogram, kyselkavejší Braeburn stál 50 centov. Priemerne si ľudia naoberali po tri debničky, teda okolo 45 kilogramov jabĺk. Tie im vydržia na balkónoch pri dobrom počasí do Vianoc.

Samozber je spoločenská udalosť pre malých aj veľkých. V Danubius Fructe spríjemnili deťom cestu do sadu bábkovým divadlom, v ktorom uviedli Červenú čiapočku, dospelým spievala Zuzana Smatanová.

No pre deti gradoval zážitok v sade, kde s rodičmi nielen oberali jablká, ale vozili sa na traktorom ťahanom vláčiku či v koči s konským záprahom. Tieto zážitky nadlho utkvejú v pamäti a vynoria sa pri každom zahryznutí do sviežeho jablka. Samozber, také čudné slovo, a čo za nádherné vybočenie zo všedného víkendu sa za ním skrýva.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #záhrada #jablkové hodovanie #jablko