Miest zadarmo je v rýchlikoch málo

Študenti alebo dôchodcovia sa vo vlakoch nemusia vždy odviezť zadarmo. Nárok na to majú už takmer rok. Najnovšie sa však od začiatku školského roka stáva, že vyhradené voľné miesta v rýchlikoch pre bezplatné cestovanie, sú beznádejne obsadené.

12.10.2015 00:00
vlak, železnice, cestovanie Foto: ,
Študenti sa vďaka využívaniu on–line rezervácií do vlakov zadarmo dostanú bez problémov. Dôchodcovia nepoužívajúci internet už nie, a ak chcú cestovať hneď, musia za lístok platiť.
debata (44)

Cestujúcim s nárokom na bezplatnú dopravu neostáva nič iné, ako si lístok kúpiť. Štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) sa meniť limity na lístky zadarmo nechystá.

V súčasnosti štátna spoločnosť eviduje približne 950–tisíc registrácií na bezplatnú dopravu.

„Limity na počet vydaných bezplatných lístkov sa týkajú zhruba desatiny približne z 1 450 denne prevádzkovaných vlakov. Cieľom je regulovať a rovnomernejšie rozložiť využívanie vlakov v rámci dňa,“ uvádza Jana Morháčová, hovorkyňa ZSSK.

Problémy s bezplatným cestovaním môžu nastať najmä počas cestovných špičiek na hlavnej trati medzi Bratislavou a Košicami. Kritickým časom je piatkové a nedeľné popoludnie, keď sa študenti vracajú z bratislavských škôl domov a následne naspäť do hlavného mesta.

ZSSK tvrdí, že limity na bezplatné cestovanie nesprísňovala. „Naopak, niektoré kvóty sa dokonca zvyšovali. Dnešné nastavenie považuje ZSSK za vyvážené, hoci v niektoré dni (predovšetkým v piatok v smere z Bratislavy na východné Slovensko a opačne v nedeľu) kapacita nestačí. Limity však boli nastavené práve s cieľom odľahčiť najvyťaženejšie spoje,“ hovorí Morháčová.

Štátny dopravca sa limitmi snaží dať rovnakú možnosť cestovať pre platiacich aj neplatiacich cestujúcich. Zároveň upozorňuje, že ak sú všetky bezplatné miesta obsadené, každý cestujúci má možnosť kúpiť si lístok.

„Deti do 15 rokov či študenti môžu využiť polovičné cestovné, seniori nad 70 rokov zas evidenčné cestovné za symbolickú sumu 0,15 € za 50 kilometrov,“ dodáva Morháčová.

Limity na počet bezplatných cestujúcich ZSSK neuplatňuje v osobných vlakoch alebo regionálnych expresoch. Cestujúci teda môže využiť možnosť odviezť sa aj inými vlakmi ako rýchlikmi. Musí však počítať s tým, že na ceste strávi výrazne dlhší čas.

Zamestnanci železníc by pri nákupe lístkov mali túto možnosť cestujúcim v prípade naplnených limitov ponúknuť. Napríklad cesta z Bratislavy do Ružomberka trvá rýchlikom tri a pol hodiny. Využitím osobných vlakov a regionálnych expresov bude cestovanie v ideálnom prípade trvať päť hodín. V horšej kombinácii spojenia sa cestovanie môže natiahnuť aj na viac ako 9 hodín.

ZSSK upozorňuje cestujúcich, že cestovný lístok na bezplatnú dopravu je možné zakúpiť vopred aj prostredníctvom internetu. Vďaka tomu sa ľudia môžu vyhnúť tomu, že až na stanici zistia, že vlak má limit pre bezplatné lístky naplnený.

Pre nákup lístka stačí navštíviť internetovú stránku ZSSK. Vo vyhľadávaní je nutné zvoliť si konkrétny rýchlik, zadať údaje o cestujúcom, vyplniť číslo preukazu na bezplatné cestovanie a virtuálny nákup potvrdiť. Ak je limit na bezplatné lístky plný, systém cestujúceho upozorní, že na daný vlak si už lístok kúpiť nemôže. Následne je možné vybrať iné spojenie, ktoré ešte limit plný nemá.

Takto získaný cestovný lístok je potrebné si vytlačiť. Je viazaný na konkrétnu osobu a jeho použitie niekým iným nie je možné. Okrem klasickej tlačenej podoby je možné preukázať sa aj platným cestovným lístkom v elektronickej podobe prostredníctvom mobilného telefónu, tabletu alebo notebooku.

Problém však je, že dôchodcovia tieto elektronické možnosti najmä čo sa týka internetu a tiež tlačiarne často nemajú. Pri súkromnom prepravcovi RegioJet stačí vo vlaku povedať číslo lístka zakúpeného cez internet.

Elektronicky si môžu lístok zakúpiť aj platiaci cestujúci, ktorí pri nákupe dostanú zľavu. Vo všetkých prípadoch je nutné, aby nákup na vnútroštátny rýchlik zrealizovali najneskôr 15 minút pred odchodom vlaku zo stanice. O nápore na železničnú dopravu v uvedených časoch svedčí aj fakt, že aj súkromný dopravca RegioJet má svoje IC vlaky vypredané aj na niekoľko týždňov dopredu. Kapacita vlakov je naplnená najmä v piatok a v nedeľu poobede.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Železničná spoločnosť Slovensko #vlaky zadarmo