Náklady na megalomanskú konferenciu preverí komisia

Predraženú štátnu konferenciu pre začínajúcich podnikateľov, ktorá sa začína v pondelok v Starej tržnici v Bratislave, nakoniec preverí nezávislá komisia. Štátna agentúra Slovak Business Agency (SBA), patriaca pod rezort hospodárstva a financií, čelí kritike odbornej verejnosti, že päťdňová konferencia za viac ako 1,4 milióna eur sa dala urobiť podstatne lacnejšie.

11.10.2015 20:00
debata (23)

Podobné konferencie v zahraničí vychádzajú na niekoľko desaťtisíc eur. Navyše, v rámci schválenej koncepcie vlády je celkový rozpočet na priamu podporu startupov na Slovensku v tomto roku 1,5 milióna eur.

Takmer celá suma teda pôjde na spomínanú konferenciu, kde hlavný spíker Guy Kawasaki dostane za jednu prednášku 60-tisíc eur, na troch zahraničných pozvaných „zástupcov tlače a blogerov“ pôjde spolu viac ako 16¤200 eur, teda 5¤400 eur na osobu, na wifi pripojenie 12-tisíc eur či dopravné služby takmer 58-tisíc eur.

Šéf SBA Branislav Šafárik po kritike startupovej komunity, ktorá od minulého týždňa konferenciu TechMatch bojkotuje, v sobotu ohlásil, že náklady sa budú ešte znižovať a vytvorí sa nezávislá komisia na ich preverenie. Celková cena by sa podľa jeho slov mala znížiť o 200– až 300-tisíc eur.

„Urobili sme maximum pre transparentnosť v oblasti obstarávania. Navrhujeme vykonanie kontroly a auditu nákladov na konferenciu, ktorý by mala urobiť nezávislá komisia. Vyzývame médiá, kontrolné orgány i organizácie ako Fair-play a Transparency International, aby sa do tejto komisie zapojili. Nemáme čo skrývať,“ vyhlásil Šafárik.

Podľa jeho slov je konferencia unikátnym a prvým podujatím, ktoré prinesie do Bratislavy špičku svetovej startup scény a inovácií, investorov a mentorov zo Silicon Valley. Podľa pripravenej zmluvy je vybraných 60 firiem, ktoré na konferencii vystúpia. Šafárik na sobotňajšej tlačovej konferencii odmietol odpovedať na novinárske otázky, ako tvrdil, ponáhľal sa na letisko vítať prvých hostí konferencie.

Podnikateľská sféra na Slovensku je po zverejnení nákladov na konferenciu značne pobúrená. Mnohí podnikatelia, ktorí patria do startupovej komunity v krajine, tvrdia, že ich štát v tomto prípade neoslovil, aby agentúre pomohli s organizovaním konferencie.

"Táto konferencia po vyhlásení podmienok a termínu podania ponuky nedávala nikomu v mojom okolí príležitosť ju racionálne naceniť a garantovať spíkrov, tak aby nám vnútorne dávala zmysel. Preto sme sa nezúčastnili verejného obstarávania. Nemala vo vysúťaženej cene dávať zmysel ani SBA, ale nezrušili to, hoci mohli, keďže mali iba jediného uchádzača.

Toto je ich chyba. Za 200-tisíc eur by sme tú aktivitu všetci vychválili, preto sme to nenapadli a nerušili do momentu, keď zverejnili, že ju robia a za akých podmienok. Aj preto som osobne aj za Spot odmietol účasť v komisii tejto akcie. Hodnotenie, či je všetko dobre obstarané, prebehne. No pointa podľa mňa je, že sa malo vopred rozprávať o tom, na čo obmedzené prostriedky štátu na podporu startupov použiť a aké sú racionálne limity na jednotlivé aktivity," povedal Ivan Debnár, ktorý je jedným zo zakladateľov prvého akcelerátora The Spot na Slovensku.

SBA je od minulého týždňa zaplavená sťažnosťami nielen zo strany podnikateľov, ale aj verejnosti. Na sociálnej sieti Facebook sa do bojkotu konferencie pridalo takmer 4-tisíc ľudí. Mnohí z nich začali vyčísľovať, ako by sa za iných podmienok dala konferencia urobiť podstatne lacnejšie. Napríklad kateringové služby sú v rámcovej zmluve vyčíslené takmer na 86-tisíc eur, pričom ceny za jednotlivé položky sú v porovnaní s veľkoobchodnými cenami dvakrát vyššie.

Len na občerstvení by sa podľa podnikateľov dalo ušetriť viac ako 23-tisíc eur. Rezort hospodárstva ani financií aj po opätovnom dopytovaní Pravdy tvrdí, že s nákladmi na konferenciu nemá nič do činenia. Minister financií Peter Kažimír má na konferencii, nad ktorou prevzal záštitu, osobne vystúpiť. Vláda tvrdí, že to pomôže startupovej komunite na Slovensku, i keď je otázne ako, pretože tí, ktorým je to určené, účasť na konferencii odmietli.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #konferencia #SBA #startup