Berlín a Brusel kvôli utečeneckej kríze zvažujú zavedenie solidárnej dane

Nemecká vláda vedie s Európskou komisiou neformálne rozhovory o zavedení určitej formy európskej solidárnej dane, z ktorej by sa financovala časť výdavkov súvisiacich s utečeneckou krízou.

10.10.2015 08:45 , aktualizované: 10:56
utečenci, migranti, eú, chorvátsko, hranice,... Foto: ,
Nový poplatok by mohol mať napríklad podobu prirážky k dani z pridanej hodnoty.
debata (106)

Informoval o tom nemecký denník Süddeutsche Zeitung. Nový poplatok by mohol mať napríklad podobu prirážky k dani z pridanej hodnoty. Tento dodatočný výnos by potom putoval do rozpočtu Európskej únie.

Získané peniaze by boli využité napríklad na financovanie ochrany vonkajších hraníc EÚ. Časť peňazí by mala byť určená aj na zlepšovanie životných podmienok v krajinách, z ktorých utečenci prichádzajú, píše Süddeutsche Zeitung.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble podľa agentúry DPA správu denníka Süddeutsche Zeitung nepotvrdil, ale ani nepoprel. Pripustil, že dodatočné finančné prostriedky sú pre úhradu výdavkov spojených s utečeneckou krízou potrebné.

Hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert v sobotu povedal, že Berlín o žiadnom zvyšovaní daní ani zavádzaní solidárnej dane neuvažuje. „Skutočnosť je taká, že v Nemecku sa dane zvyšovať nechystáme a nemienime ani zavádzať žiadnu celoeurópsku daň,“ uviedol hovorca.

106 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Brusel #utečenci #Berlín #utečenecká kríza