Kiska: Nord Stream 2 ohrozuje bezpečnosť Ukrajiny

Je na každej krajine, aby si zvolila svoj energetický mix. Slovensko musí chrániť svoje životné prostredie, ale zároveň by sme mali dbať na konkurencieschopnosť našich podnikov. Vyplýva to zo slov prezidenta Andreja Kisku po rokovaní s prezidentmi Česka, Poľska, Maďarska a Chorvátska na summite pri maďarskom Balatone.

09.10.2015 17:40
debata (201)

"Zdôraznil som, že zelená energia nesmie spôsobovať to, aby sa naše podniky stali nekonkurencies­chopné,“ vyhlásil prezident. Pokiaľ ide o životné prostredie, verí, že je dôležité, aby sme investovali do vedy, výskumu a inovácií. Pripomenul, že cena energií je na Slovensku približne dvojnásobne vyššia ako v USA.

Na tom, že je na každej krajine, aby si zvolila svoj energetický mix, sa zhodli všetci prezidenti. Tí hovorili aj o energetike, konkrétne o plynovode Nord Stream 2. "Nord Stream 2 je plynovod, ktorý ohrozuje bezpečnosť Ukrajiny. V prípade jeho realizácie Rusko môže jednoducho vydierať Ukrajinu. Zhodli sme sa na tom, že ide hlavne o politické rozhodnutie. Ak počúvame, že Nord Stream 2 je len biznis, dávame za pravdu tým, ktorí spochybňujú EÚ,“ myslí si Kiska. Zároveň však uviedol, že je na lídroch a predstaviteľoch krajín, aby zvážili tento dopad a aby ho vzali do úvahy.

Podľa poľského prezidenta Andrzeja Dudu sa jednomyseľne prezidenti zhodli, že je otázna ekonomická efektívnosť tohto plynovodu, ale politicky by mal veľmi tvrdý dopad. "Dnešné plynovody, pomocou ktorých tečie z Ruska plyn, nie sú plne využité. Neznamená to, že potrebujeme ďalší plynovod. Toto má geopolitický význam a tak sa na to musíme pozerať,“ vyhlásil Duda. Myslí si, že tento plynovod predstavuje hrozbu aj pre Slovensko a Poľsko a dúfa, že na túto tému nájdu spoločnú reč v rámci EÚ.

201 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Nord Stream