Slovensko-maďarský plynovod sa zatiaľ nevyužíva

Slovensko-maďarský plynovod sa zatiaľ na dodávky zemného plynu nevyužíva. Ako uviedol pre portál vEnergetike.sk hovorca slovenského prepravcu plynu, spoločnosti Eustream, Vahram Chuguryan, obchodníci s plynom zatiaľ vôbec nevyužili slovensko-maďarský plynovod na prepravu plynu.

08.10.2015 12:51
debata (3)

"Je to pravdepodobne spôsobené aktuálnou situáciou na trhu súvisiacou s minimálnymi cenovými rozdielmi,“ myslí si Chuguryan.

Druhým dôvodom nevyužívania slovensko-maďarského plynovodu je podľa neho skutočnosť, že Ukrajina neimportovala plyn zo západných zdrojov v plnom objeme. Eustream upozorňuje, že spustenie komerčnej prevádzky slovensko-maďarského plynovodu treba vnímať v celkovom kontexte posilnenia energetickej bezpečnosti Európy. "Toto prepojenie tvorí spolu s plánovaným slovensko-poľským plynovodom súčasť takzvaného severojužného koridoru. Ten spojí sever Poľska s juhom Chorvátska a umožní ešte väčšiu diverzifikáciu trás a zdrojov,“ konštatoval Chuguryan.

V plnej miere sa stále v súčasnosti nevyužíva ani reverzný plynovod Vojany-Užhorod, ktorým sa prepravuje plyn zo západu na Ukrajinu. "Využitie kapacity plynovodu Vojany – Užhorod počas septembra bolo v rozmedzí od 59 do 79 %,“ spresnil Chuguryan. Začiatkom októbra boli dodávky plynu týmto reverzným plynovodom na úrovni necelých deväť miliónov metrov kubických denne. V utorok 6. októbra dokonca klesli na úroveň štyroch miliónov metrov kubických. Cez plynovod Vojany-Užhorod sa dá pritom denne prepraviť zo západu na Ukrajinu 40 miliónov metrov kubických plynu.

Aj napriek nie úplnému záujmu Ukrajiny o dodávky plynu zo západu, experti spoločnosti Eustream rokujú s ukrajinskou stranou o technických možnostiach navýšenia kapacity toku plynu smerom na Ukrajinu. "Spoločnosť Ukrtransgaz má záujem na čo najskoršom navýšení kapacity plynovodu smerujúceho na Ukrajinu. Termín navýšenia kapacity plynovodu bude známy po ukončení podrobnej analýzy technických možností,“ konštatoval pre portál vEnergetike.sk Chuguryan.

Slovensko-maďarský plynovod ponúka trhu prepravnú kapacitu v objeme 4,5 miliardy metrov kubických plynu ročne v smere zo Slovenska do Maďarska na pevnej báze. V opačnom smere je k dispozícii prerušiteľná kapacita vo výške 1,8 miliardy metrov kubických ročne. Plynovodné prepojenie Slovenska a Maďarska spojilo vysokotlakové prepravné systémy medzi Veľkými Zlievcami na slovenskej strane a maďarskou obcou Vecsés na predmestí Budapešti. Obojsmerný plynovod má dĺžku 110,7 kilometra. Z toho 92,1 kilometra je na území Maďarska a 18,6 kilometra na slovenskom území. Výstavba plynovodu stála 170 miliónov eur, z toho na slovenskej strane asi 21 miliónov eur. Projekt podporila aj Európska únia, a to v rámci Európskeho energetického programu pre obnovu sumou 30 miliónov eur.

Kapacita reverzného plynovodu, ktorý spája slovenské Vojany s ukrajinským Užhorodom, je 14,6 miliardy metrov kubických plynu ročne. Slovensko-ukrajinský reverz bol do plnej prevádzky spustený 2. septembra minulého roka, po ukončení testovacích dodávok. Plyn cez plynovod Vojany-Užhorod budú Ukrajincom dodávať jednotlivé dodávateľské spoločnosti. Do roku 2019 si u slovenského prepravcu plynu, spoločnosti Eustream, rezervovali dodávatelia prepravné kapacity v maximálnom možnom objeme.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Eustream