Potraviny po znížení DPH zlacnia všetci

Všetci väčší obchodníci zlacnia potraviny po znížení dane. Obchodníci, výrobcovia potravín, vláda a dôchodcovia totiž podpísali memorandum o zlacnení základných potravín z dôvodu zníženia dane z pridanej hodnoty (DPH) z 20 na 10 percent.

08.10.2015 13:00
obchod, potraviny, DPH Foto: ,
Duálne ceny pred zmenou DPH a po nej by mali od januára byť v Bille, Kauflande, Lidli, Metre, Tescu, Coop Jednote a zrejme aj v ďalších obchodoch.
debata (4)

Od januára si na pultoch slovenských obchodov budú môcť Slováci dopriať lacnejšie čerstvé a chladené mäso, sladkovodné ryby, všetky druhy mlieka, maslo i viaceré druhy čerstvého chleba. Ak všetko dobre dopadne, zákazníci si budú môcť vyberať až zo 170 lacnejších položiek.

„Počkáme si na reakciu trhu a praxe. Predovšetkým chceme vidieť, že zníženie DPH na desať percent sa prejaví v konečných cenách vybraných potravín,“ povedal premiér Robert Fico. K zlacňovaniu potravín z dôvodu znižovania daní sa podpisom memoranda s vládou zaviazala väčšina obchodníkov. „Vítame rozhodnutie vlády o znížení DPH a my svoje slovo o zlacňovaní vybraných potravín dodržíme,“ ubezpečil Pavol Konštiak, prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Slovenskej republiky.

Ak ľudia dnes v obchodoch nakúpia košík zlacňujúcich potravín za 80 eur od Nového roka ich rovnaký nákup vyjde na 73,3 eura. Zníženie DPH z 20 na 10 percent totiž v percentuálnom vyjadrení zlacňuje potraviny približne o 8,3 percenta. V obchodoch na lacnejšie potraviny budú ľudí upozorňovať dobrovoľné duálne cenovky, ktoré však všetky obchody chcú na pol roka zaviesť „Na nich bude zobrazená cena pred znížením DPH a po ňom. Ľudia si tak sami ľahko odkontrolujú výšku zlacnenia,“ pokračoval Konštiak. Duálne cenovky zrejme nebudú len v malých obchodoch, ktorých majitelia nie sú členmi obchodníckych združení. Zároveň na zlacňovanie v obchodoch plánujú dohliadať aj penzisti združení v Jednote dôchodcov Slovenska.

Znížením DPH sa vláda snaží podporiť aj slovenských farmárov. „Tým že je nižšia DPH len na chladené mäso, nepodporujeme dovoz mrazeného mäsa z Argentíny či Brazílie,“ uviedol Fico. Niektoré obchodné reťazce dokážu chladené mäso doviezť na slovenské pulty aj z relatívne vzdialených okolitých krajín. „Naša spoločnosť preferuje primárne mäso z domáceho chovu. V prípade nedostatočného pokrytia od slovenských dodávateľov uprednostňujeme tento tovar z Nemecka,“ povedal napríklad Tomáš Turčan, z PR agentúry zastupujúcej obchodný reťazec Billa.

Časť obchodníkov sa obávala, že podpis memoranda o nezvyšovaní cien z dôvodu poklesu DPH z 20 na 10 by Protimonopolný úrad mohol vnímať ako kartelovú dohodu obchodníkov. Pre existenciu tohto rizika Slovenská aliancia moderného obchodu ešte v utorok večer odmietala podpis spoločného memoranda. „Včera večer (utorok, poz. red.) sme dostali vyjadrenie, v ktorom Protimonopolný úrad konštatoval, že podpisom memoranda nepríde k porušeniu zákona o hospodárskej súťaži. Z našej strany potom už neexistovali žiadne dôvody na nepodpísanie spoločného memoranda,“ povedala predsedníčka Slovenskej aliancie moderného obchodu Katarína Fašiangová. V aliancii sú: Billa, Kaufland, Lidl, Metro a Tesco.

V susednom Rakúsku je na potravinách jednotná 10-percentná sadzba DPH. V Česku sú vybrané potraviny zdaňované 10– a 15-percentnou DPH. Rovnako aj v Poľsku existujú dve znížené sadzby DPH na potraviny vo výške 5 a 8 percent. Suroviny na prípravu jedla nižšie zdaňujú aj v Maďarsku, kde sú znížené sadzby DPH na úrovni 5 a 18 percent. Na druhej strane v Poľsku sú ostatné tovary s výnimkou potravín zdaňované 23-percentnou DPH a v Maďarsku až 27-percentnou DPH.

Z tohto dôvodu hlavne v pohraničných okresoch rastie takzvaná nákupná turistika. Blízko hraníc s Českou republikou sa nachádza obec Korňa. „Naši ľudia sadnú do auta a blízkosť hraníc pravidelne využívajú na nákup lacnejších potravín z Českej republiky. Kedysi chodili aj do Poľska, ale po prevalení mnohých potravinových škandálov väčšina z nich dôveruje už len potravinám z Česka,“ povedal Štefan Belko, starosta obce Korňa nachádzajúcej sa v okrese Čadca na severe Slovenska. Práve zníženie DPH na vybraný okruh potravín by ľudí v budúcnosti malo motivovať viac nakupovať na Slovensku. „Všetci sú šťastní, že aj na Slovensku budú konečne lacnejšie potraviny, ale ja tomu príliš neverím a podľa mňa celé zníženie zhltnú obchodníci. Veď uvidíme, ako to nakoniec dopadne,“ dodal Belko.

Otázky a odpovede

Prečo neprišlo k zlacneniu všetkých potravín?
Zníženie DPH 10 základných potravín z 20 na 10¤% vyjde štátny rozpočet v roku 2016 76 miliónov eur. Vláda zvažovala nižšiu daň aj na kyslomliečne výrobky, ovocie, zeleninu, zemiaky či detskú výživu, čo by však spolu stálo 189 miliónov eur a na to sa peniaze zatiaľ nenašli.

Môžu obchodníci zníženie DPH využiť na zvyšovanie ziskov?
Väčšina obchodníkov sa podpisom memoranda zaviazala, že tak nespraví. Až čas ukáže, či dodržia svoje slovo. Špekuláciám má zabrániť zavedenie duálnych cenoviek zobrazujúcich cenu pred znížením DPH a po ňom. Dvojité zobrazovanie cien plánuje väčšina obchodníkov od 1. januára do 30. júna 2016.

Čo ak obchodníci predsa len zdvihnú ceny vo svoj prospech?
Štát na nich verejne upozorní v médiách. Hrozba zlej reklamy má veľkých obchodníkov odradiť od špekulovania s DPH.

Podporí nižšia DPH slovenských farmárov?
Zníženie DPH na potraviny sa týka len čerstvého a chladeného mäsa. Takéto produkty dokážu na slovenský trh dodávať najrýchlejšie slovenskí farmári. Na druhej strane veľké obchodné reťazce už dnes dokážu doviezť z Nemecka napríklad chladené hovädzie mäso.

Prečo nie je nižšia DPH aj na mrazené mäso?

Štát nechce podporovať napríklad brazílsku hydinu. Nižšia DPH však nemusí v tomto smere zmeniť stav v reštauráciách a jedálňach.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #DPH