Do predstavenstva VW sa dostanú aj zástupcovia Škody Auto a Seatu

Česká automobilka Škoda Auto a španielsky Seat majú byť v budúcnosti zastúpení v predstavenstve materského koncernu Volkswagen.

07.10.2015 09:14
debata

Zastupovať ich však nebudú jej šéfovia, ale niekto z členov predstavenstva koncernu, ktorí budú ich „krstnými rodičmi“. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje z koncernu.

V prípade Seatu by sa mal podľa DPA stať „kmotrom“ člen predstavenstva Francisco Sanz. O tom, kto by mal reprezentovať Škodu, agentúra informácie neposkytla. Predstavenstvo Volkswagenu má celkovo osem členov, medzi ktorých patria okrem iného šéfovia značiek VW a Audi.

Koncern Volkswagen sa rozhodol k zmenám vo svojej štruktúre v reakcii na škandál okolo falšovania testov emisií naftových vozidiel. Nová štruktúra podniku by mala fungovať od prvého štvrťroku budúceho roka, napísala DPA.

Jednotlivé značky a regióny by v rámci preskupovania mali získať väčšiu zodpovednosť. „Už sa nebude o všetkom rozhodovať tu (v ústredí koncernu) vo Wolfsburgu,“ vyhlásil na utorkovej schôdzi závodnej rady koncernu Volkswagen jeho nový šéf Matthias Müller.

„Považujem za rozumné, keď sa vyskúša niečo nové,“ uviedol analytik Frank Schwope zo spoločnosti Nord-LB. „Koncern sa stal tak veľkým, že ho už nemožno riadiť centrálne,“ dodal.

Volkswagen nedávno priznal, že do približne 11 miliónov naftových áut po celom svete inštaloval softvér umožňujúci manipulovať s testami emisií.

Koncern už v reakcii na škandál vykonal viacero personálnych zmien. Novým predsedom predstavenstva Škody Auto sa v rámci týchto zmien od novembra stane Bernhard Maier. Nahradí tak Winfrieda Vahlanda, ktorý povedie aktivity koncernu Volkswagen v USA, Kanade a Mexiku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda Auto #Volkswagen #automobilky #Seat