Príjmy a výdavky vyrovnané o 3 roky?

Budúcoročný návrh rozpočtu verejnej správy, ktorý rezort financií nazval "ambicióznym", bude čeliť v najbližších mesiacoch viacerým rizikám.

06.10.2015 12:00
Peter Kažimír, Robert Fico, balíček Foto: ,
Vláda v novom rozpočte môže znižovať deficit a zároveň financovať sociálne balíky.
debata (12)

Slovensko ako proexportne orientovaná krajina sa nevyhne dosahom spomaľovania čínskej ekonomiky, utečeneckej krízy v Európe, no problémom je aj stále podfinancované zdravotníctvo, ktoré kumuluje dlhy. Rezort financií si aj napriek tomu stanovil, že pri budúcoročnom vyše 3-percentnom raste by mal zároveň klesať deficit verejných financií na 1,93 percenta hrubého domáceho produktu. V porovnaní s návrhom rozpočtu z leta tohto roka však svoj optimizmus okresal, nakoľko vtedy plánoval budúcoročný rozpočet na úrovni 1,21 percenta HDP. Na tento rok sa pritom v pondelok zverejnenom návrhu rozpočtu počíta so schodkom 2,74 percenta.

Vláda môže znižovať deficit a zároveň financovať sociálne balíky vrátane nižšej DPH na základné potraviny, lacnejších liekov či plynu vďaka viacerým okolnostiam. Darí sa jej zlepšovať výber daní. Ďalej aj vďaka tohtoročnému vystúpeniu 158-tisíc ľudí z druhého piliera sa rozpočtová dotácia pre Sociálnu poisťovňu pre budúci rok znižuje o 271 miliónov eur a zároveň pre končiace eurofondové obdobie sa pre budúci rok znižuje spolufinancovanie projektov o 281 miliónov eur.

Rozpočet pri zlepšujúcej sa domácej spotrebe čelí rizikám v cudzine. „Ako externé riziko sa momentálne javí najmä vývoj v Číne, teda druhej najväčšej ekonomike sveta, s dopadom na ostatné časti sveta vrátane eurozóny a Nemecka,“ upozornil analytik ČSOB banky Marek Gábriš. Nemecko je náš najväčší obchodný partner a jeho schopnosť riešiť momentálnu migračnú krízu a celkovo čeliť novým výzvam bude dôležité aj pre nás. „Z ďalších rizík sa dá asi spomenúť momentálne diskutovaný dopad zmien v automobilovom priemysle na výkonnosť automobiliek a ich následný vplyv na ekonomický rast spojený s výrobou a exportom áut v Európe. Schopnosť napĺňať rozpočtové ciele však bude aj o ambíciách vlády v tejto oblasti a jej preferenciách v povolebnom období,“ dodal Gábriš.

Minister financií Peter Kažimír však včera vyjadril presvedčenie, že štátu sa podarí dosiahnuť vyrovnané hospodárenie pri dobrom ekonomickom raste v roku 2018. „Do rozpočtu sme, samozrejme, zahrnuli aj výsledky kolektívneho vyjednávania z piatka minulého týždňa, máme pokryté základné priority a pracujeme s niektorými rezervami. Celý rozpočet je založený na veľmi slušnom ekonomickom raste v tomto a budúcom roku, na raste zamestnanosti, nominálnych a reálnych miezd a na raste domáceho dopytu,“ povedal Kažimír. Samotný návrh hotovostného štátneho rozpočtu predpokladá v budúcom roku celkové príjmy štátnej správy na úrovni zhruba 14 miliárd eur, kým celkové výdavky sa rozpočtujú na úrovni 15,9 miliardy eur.

Kto dostane z rozpočtu najviac a kto najmenej (v mil. eur)
rezort 2016 zmena *
ministerstvo práce 2 150,1 –4 %
ministerstvo vnútra 2 132,4 +2 %
ministerstvo dopravy 2 040,7 –2 %
ministerstvo zdravotníctva 1 490,6 +6 %
ministerstvo školstva 1 226,7 –18 %
ministerstvo pôdohospodárstva 1 064 –10 %
ministerstvo obrany 880,6 +10 %
ministerstvo financií 424,9 +3 %
ministerstvo spravodlivosti 350,9 +13 %
ministerstvo hospodárstva 241,5 –19 %
ministerstvo kultúry 202,9 +6 %
ministerstvo životného prostredia 137,2 –80 %
ministerstvo zahraničných vecí 106,1 –14 %
SIS 44,1 +0,5 %
Úrad vlády 37,6 –48 %
parlament 32,4 +22 %
Najvyšší súd 9,3 +1 %
prezident 4 –10 %
návrh rozpočtu na rok 2016 verzus rozpočet na rok 2015

Dlh má klesať

Ambicióznejšie ciele na ďalšie roky majú priniesť aj ďalšie skresávanie dlhu verejnej správy. Ten by mal v tomto roku dosiahnuť 52,8 percenta hrubého domáceho produktu a podľa očakávaní rezortu financií by mal postupne klesať na 52,1 percenta výkonu ekonomiky v roku 2016, 51,3 percenta hrubého domáceho produktu v roku 2017 až na 48,9 percenta v roku 2018. „Od roku 2017 sa pri pokračujúcej konsolidácii predpokladá primárny prebytok, ktorý spolu s ekonomickým rastom prispeje k výraznejšiemu poklesu dlhu," tvrdí rezort financií. Menej sa však budú čerpať eurofondy, pretože sa končí programovacie obdobie. „Na druhej strane, predpokladáme rýchlejší rast investícií v súkromnom sektore, čo súvisí s nahromadením zdrojov, dosiahnutím predkrízových úrovní využitia výrobných kapacít v priemysle. Zrýchlenie rastu disponibilných príjmov domácností a mierne klesajúca miera úspor podporia akceleráciu súkromnej spotreby. Štruktúra rastu bude po dominancii domáceho dopytu v predošlých dvoch rokoch viac vyvážená,“ uvádza rezort v návrhu rozpočtu. Vláda sa spolieha na lepšie daňové príjmy z pokračujúceho boja s daňovými únikmi.

Príde aj fakturácia bez DPH

Jedným z krokov na potlačenie sivej ekonomiky je aj odpúšťanie platenie dane z pridanej hodnoty firmám v prípade, že nebudú mať reálne vyplatené faktúry za tovary alebo služby. Špeciálny režim platný od začiatku budúceho roka, ktorý však nie je povinný, bude platiť pre tých, ktorých ročný obrat neprekročí za tento rok 100-tisíc eur. Opatrenie by sa malo dotýkať viac ako dvoch tretín (67,2 percenta, pozn. red.) z 200-tisíc podnikateľov – platcov DPH. Odhadovaný negatívny vplyv na aktuálny výnos dane v roku 2015 je vo výške 29 miliónov eur. „Vítame, že sa takéto opatrenie chystá. Veríme, že po jeho zavedení do praxe už nebudeme doplácať na tých odberateľov, ktorí nám neplatia za dodané služby,“ povedal zástupca stavebných spoločností Jozef Válek.

Zavedenie osobitnej úpravy uplatňovania dane na základe prijatia platby za dodanie tovaru alebo služby čiastočne vyplynulo z kauzy Váhostav, keď veľká skupina prevažne malých dodávateľov zo svojich faktúr odviedla DPH, pričom predmetnú sumu pravdepodobne z veľkej časti od Váhostavu už nikdy neuvidí. Vláda sa problém s platením faktúr v stavebníctve rozhodla riešiť aj zavedením takzvanej bankovej záruky. V prípade nezaplatenia faktúr za vykonané stavebné práce budú dodávateľov v stavebníctve vyplácať súkromné banky. Finančné domy si, samozrejme, túto službu spoplatnia, ale malí dodávatelia by podľa plánov vlády nemali ostať bez peňazí. Až čas ukáže, ako bude toto opatrenie fungovať v praxi.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Slovensko