Fakturácia bez DPH medzi stavbármi má zmierniť záťaž firiem

Zlepšenie ekonomickej situácie firiem, zníženie administratívnej náročnosti a tiež zamedzenie daňovým únikom očakáva premiér Robert Fico (Smer-SD) od zavedenia fakturácie bez dane z pridanej hodnoty (DPH) medzi dodávateľmi v stavebníctve.

05.10.2015 15:29
debata (5)

Túto daň budú štátu na rozdiel od súčasnosti odvádzať až firmy, pre ktoré subdodávatelia vykonajú stavebné práce. „Sľúbili sme malým a stredným podnikateľom a stavebným firmám, že im uľahčíme život pokiaľ ide o platenie DPH,“ povedal v pondelok Fico na brífingu v areáli novostavby Nemocnice sv. Michala v Bratislave.

Ide o štvrté prijaté z pätnástich opatrení druhého sociálno-ekonomického balíčka vlády. Premiér pripomenul, že v prvom balíku už bolo schválené opatrenie na platenie DPH za tovary a služby až po uhradení faktúry. Toto opatrenie sa bude týkať podľa schválenej novely zákona o DPH zhruba 135 tisíc firiem. Tento spôsob platenia DPH tak budú môcť využiť dve tretiny firiem. Stavebné spoločnosti však žiadali rozšírenie tohto opatrenia s tým, že limit tržieb podnikateľov do 100 tis. eur je málo.

Subdodávateľ stavebných prác nebude musieť posielať faktúru s daňou z pridanej hodnoty. „Bude sa menej vystavovať riziku druhotnej platobnej neschopnosti. Nebude musieť trpieť v prípade oneskorenej platby faktúry a nebude si musieť plniť svoje povinnosti voči štátu napriek tomu, že mu niekto nezaplatil,“ uviedol minister financií Peter Kažimír. To je podľa neho kľúčová vec v stavebníctve, keďže ešte doznievajú dopady hospodárskej krízy v podobe druhotnej platobnej neschopnosti.

„Hlavne malí a strední podnikatelia sú v takýchto prípadoch vystavení otázkam života a smrti fungovania vlastnej firmy. Toto opatrenie má svoj význam aj v boji proti daňovým únikom, pretože najväčšie podvody sa robia v reťazcoch medzi firmami, ako si postupne môžu fiktívne účtovať nazbierané hodnoty a potom si ju nárokovať od štátu,“ dodal Kažimír. V prípade schváleného opatrenia v stavebníctve je podľa neho táto možnosť odstránená. Minister pripomenul, že pred rokom zaviedli podobný systém pri obchodovaní s obilím a vytlačili podvodníkov s DPH v tejto oblasti.

Daň z pridanej hodnoty je v Európskej únii ako jediná plne harmonizovaná. „Musíme sa hýbať v rámci európskeho práva. Smernica hovorí presne o tom, v ktorých oblastiach môžete takýto systém platenia DPH využívať. Stavebníctvom sme vyčerpali tento zoznam a ďalšie tam nie sú,“ odpovedal Kažimír na otázku, prečo sa spomínané opatrenie nevzťahuje aj na iné odvetvia. „Nemôžeme bez toho, že by sme nekomunikovali s Európskou úniou, rozširovať tento zoznam služieb alebo tovarov. Oblasť stavebníctva je dovolená, preto túto možnosť využívame,“ dodal minister financií.

Opozícia doteraz neúspešne navrhovala v parlamente viaceré opatrenia, napríklad aj platenie DPH až po úhrade faktúry, ktoré Smer-SD neskôr prevzal a presadil. „Je tu opozícia, ktorá bola opakovane súčasťou vlády a nikdy nič neurobila,“ reagoval na otázku Fico. Ako príklad uviedol, že napríklad KDH bolo trikrát pri zvyšovaní DPH a ani raz nepristúpilo k jej zníženiu. „Ak sú vo vláde, len zvyšujú dane, len berú ľuďom, len privatizujú. Potom prídu do opozície a hovoria, že by to urobili takto. Prečo to neurobili, keď boli vo vláde?“ opýtal sa premiér s tým, že ho nezaujíma, čo dnes opozícia navrhuje.

Kresťanskí demokrati oceňujú, že vláda sa pri DPH inšpiruje ich návrhmi a začína pracovať pre ľudí. Poslanec Pavol Zajac (KDH) uviedol, že v parlamente prešiel návrh zákona z dielne KDH, ktorý navrhuje platbu DPH až posledného článku v stavebnom sektore. Poslanci za KDH podporili minulý týždeň novelu zákona o DPH aj preto, lebo obsahovala viacero opatrení, ktoré v minulosti kresťanskí demokrati navrhovali. Jedným z nich bol aj návrh, aby podnikatelia a živnostníci odvádzali štátu DPH až po zaplatení faktúry.

"Na rozdiel od vládneho návrhu my sme navrhovali, aby to platilo bez limitu obratu podnikateľov, čo by vyriešilo aj problém neplatenia DPH v stavebníctve,“ povedal poslanec a podpredseda KDH Ján Hudacký.

Platenie DPH až po úhrade faktúry je podľa KDH len menšia časť celkového problému nevyplácania subdodávateľov pri verejnom obstarávaní. „Opakovane, až päťkrát, sme predkladali v parlamente zákon, ktorý by tento problém riešil komplexne. Poslanci Smeru ho však bez udania dôvodu odmietli,“ uviedol Zajac.

„Náš návrh by priniesol poriadok do štátnych zákaziek a zabezpečil, aby tí, ktorí pracujú na štátnych zákazkách, dostali peniaze za svoju poctivo odvedenú prácu,“ dodal. Prijatie návrhu KDH by podľa Zajaca zamedzilo prípadom, akým bola kauza Váhostav, kde neplatenie subdodávateľov malo masívne rozmery.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #DPH #stavebníctvo