Pre ľudí budú domáce potraviny výhodnejšie

Oživenie spotreby domáceho mäsa, hydiny či rýb by mala v budúcom roku priniesť 10-percentná DPH. Daň na desať základných potravín, z ktorých je na pultoch asi 170 rôznych výrobkov, sa zníži zo súčasnej úrovne 20 percent. Parlament zmenu schválil tak, že vo väčšine prípadov zvýhodnil domácich producentov oproti zahraničným.

04.10.2015 09:00
debata (26)

Nižšie zdanené bude totiž len čerstvé a chladené bravčové, hovädzie či jahňacie mäso. Zahraničné mäso, ktoré je na pultoch, je zväčša rozmrazované, a na to sa nižšia DPH vzťahovať nebude. Nižšia daň tiež bude na chladenú, ale nie mrazenú hydinu. Podporu dostali tiež sladkovodné a nie morské ryby. V prípade mlieka, masla a chleba by mali mať nižšiu daň aj zahraničné produkty, ale napríklad chlieb je skôr regionálny produkt.

Cenový rozdiel bude pomerne veľký. Napríklad ak kilogram kuracích rezňov stojí teraz päť eur, pri nižšej dani by cena mala byť 4,58 eura. Optimisticky sú naladení výrobcovia hydiny, ktorí očakávajú zvýšenie dopytu a možný rast výroby až o celú jednu pätinu. Hydina sa stane ešte dostupnejšou a viac si ju budú môcť kupovať ľudia s najnižšími príjmami. Profitovať by mali aj pekári, pretože nižšia DPH sa nebude vzťahovať na dopekaný chlieb z mrazeného cesta, ale len na čerstvý.

S prírastkami kalkulujú aj chovatelia ošípaných, ktorí majú vlastné bitúnky alebo zásobujú menšie slovenské mäsiarske podniky. Ľudia po európskych aférach s mäsom pozerajú na pôvod mäsa a hľadajú čerstvé, ktoré pochádza zo slovenských fariem. A nižšia DPH bude práve na slovenské čerstvé mäso. Aj mliekari vítajú nižšiu DPH, pripomínajú však, že spotrebitelia, by mali pozorne čítať etikety na škatuliach s mliekom.

Skeptickejší sú producenti jahňaciny a ovčieho mäsa. Napriek vysokej dietetickej hodnote toto mäso Slovákom príliš nechutí a aj po znížení DPH je jahňacina pre ľudí s priemernými príjmami luxusnou bielkovinou. Rovnako chovatelia mäsového dobytka neočakávajú okamžité zvýšenie spotreby, veď kilogram najlacnejšieho hovädzieho mäsa stojí okolo 6 až 7 eur. Každé zlacnenie však otvára cestu k spotrebiteľom, ktorí si aspoň raz za čas budú môcť dovoliť aj tieto druhy mäsa.

„Naša budúcnosť a prosperita závisí od spotrebiteľských cien. Ak obchodníci poctivo premietnu o desať percent nižšiu DPH do cien vybraných základných potravín, naozaj to povzbudí výrobu,“ povedal predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík.

Roľnícka a potravinárska samospráva by bola uvítala širší zoznam produktov s 10-percentnou DPH. „Na Slovensku sa spotrebúva len 163 kilogramov mlieka a mliečnych výrobkov, preto by bolo dobré, keby sa medzi zvýhodnenými potravinami boli ocitli aspoň niektoré mliečne výrobky,“ povedal za prvovýrobcov mlieka Alexander Pastorek. Semančík k tomu dodal: „Chápeme, že štát má v tejto chvíli len isté zdroje, ale dúfame, že v budúcnosti sa na zoznam dostane aj zelenina a ovocie.“

Na jednom sa zhodli výrobcovia aj obchodníci: zníženie DPH by malo obmedziť nákupnú turistiku do susedných krajín. Najväčší profit očakávajú výrobcovia hydiny. „Keď opadne nákupná turistika, vedeli by sme zvýšiť výrobu možno až o 20 percent,“ povedal predseda predstavenstva Únie hydinárov Timotej Husár. Pre ľudí s nízkymi príjmami je zlacnenie kurčiat a výrobkov z nich o 40 až 50 centov za kilogram citeľné. Kvôli akciám sú schopní behať z jedného reťazca do druhého alebo sa vydávať na nákupy do Maďarska či Poľska.

Husár ako všetci potravinári očakáva, že reťazce sa budú správať korektne. Pod tým poľnohospodári a spracovatelia očakávajú, že obchod nebude manévrovať s maržami a naozaj premietne celé zníženie DPH do ceny.

Vláda a obchodníci by mali v tomto smere podpísať memorandum. Napríklad pekári sa dožadovali zvýšenia veľkoobchodných cien chleba a pečiva ešte vlani, dávno predtým než Ficova vláda ohlásila desaťpercentné zníženie DPH na vybrané základné potraviny.

„Celé desaťročie sme nezvyšovali ceny a teraz sa obchodníci čudujú. Naša požiadavka nie je záležitosťou posledných mesiacov. Ak má sektor výroby chleba a pečiva prežiť, potrebujeme, aby obchod platil za naše výrobky viac,“ povedal Slavomír Moravčík, predseda Únie priemyselných pekárov Slovenska. Podľa neho by zníženie DPH nemalo nijako ovplyvniť veľkoobchodné ceny a podčiarkol, že za maloobchodné ceny nesie plnú zodpovednosť obchod.

Čerstvé mäso letí, ale je ho málo

Nižšia DPH by mala byť stimulom pre oživenie domácej výroby bravčového mäsa. Také jednoduché to však nebude, pretože Slovensko vlastnou výrobou pokrýva len 40 percent dopytu. „V skutočnosti je domáca bravčovina vzácna, pretože napríklad vlani sa z 80-tisíc ton vyviezla na zahraničné bitúnky polovica. Koľko bravčoviny sa vrátilo naspäť, to nevieme,“ povedal predseda Zväzu chovateľov ošípaných Andrej Imrich. Na to, aby bolo na Slovensku viac vlastného mäsa, treba podľa Imricha oživiť spracovateľský priemysel.

Za nižšou DPH by mal teda nasledovať ďalší krok vedúci k rekonštrukcii a modernizácii mäsového priemyslu. Okamžitý efekt z nižšej DPH najskôr pocítia chovy, ktoré majú vlastné bitúnky. Takou je spoločnosť Chovmat v Rastislaviciach v okrese Nové Zámky. Nedávno zmodernizovala bitúnok a mesačne porazí od 400 do 500 ošípaných.

„Zásobujeme celé okolie a mäsiarstva a všetci lokálni mäsiari by mali byť po znížení DPH ešte lacnejší,“ myslí si František Uhliarik, konateľ Chovmatu. Už teraz k nim chodí viac ľudí, pretože majú čerstvé slovenské mäso, ktoré nie je uvädnuté ako to, čo ponúkajú obchody zásobované bravčovinou z dovozu," hovorí Uhliarik.

„Po znížení DPH si prídu na svoje ľudia, ktorí kupujú celé polovice ošípaných a robia si zabíjačkové špeciality. Januárové zabíjačky budú oproti decembrovým lacnejšie. Kým tohto roku stojí 50-kilogramová polovica ošípanej 100 eur, po Novom roku to bude 90 eur. Ľudia už nebudú mať dôvod na cesty do Maďarska či Česka, kde nakupovali polovice ošípaných lacnejšie ako doteraz,“ predpokladá Uhliarik.

Krajina potrebuje moderný bitúnok

Úplne inak vyzerá situácia v ponuke hovädzieho mäsa. Kým bravčoviny sa skonzumuje ročne vyše 30 kilogramov a hydiny 20 kilogramov priemerne na obyvateľa, hovädzieho len 4,3 kilogramu. Je to nielen preto, že hovädzina je drahá, ale najkvalitnejšie hovädzie mäso sa zo Slovensko v koži, teda ako živé jatočné zvieratá, vyváža do zahraničia.

„Kým domáci mäsiari platia chovateľom za kilogram hovädziny v živom dve eurá, zahraniční obchodníci ponúkajú o 50 centov viac a to na 500 kilogramovom býku robí 250 eur,“ vysvetlil príčinu deficitu slovenskej hovädziny na domácom trhu predseda Zväzu chovateľov mäsového dobytka Peter Polák. Pokiaľ na Slovensku podľa Poláka nebude veľký a moderný bitúnok, ktorý dokáže spracovať celú ponuku tak hovädzieho, ako aj bravčového mäsa, tak k razantnej zmene nedôjde.

Desaťpercentná DPH by mala zlacniť pstruhy, typické sladkovodné ryby chované na Slovensku, v predajniach Slovrybu bezmála o 50 centov. Kilogram, ktorý stojí teraz 5,65, v januári vyjde na 5,18 eura. lenže Slovryb predá vo vlastnej sieti len päť percent svojej produkcie. Celých 95 percent ide cez distribútorov do rôznych obchodných sietí, kde môžu byť iné ceny.

„Nedokážem, v tejto chvíli povedať, či Slováci zvýšia razantne spotrebu sladkovodných rýb. Pstruh stojí na cenovom rebríčku pomerne vysoko a ľudia si ho dožičia pár ráz do roka,“ povedal obchodný riaditeľ Slovrybu Jozef Mičian. Budúci rok ukáže, či si spotrebitelia doprajú viac rýb. Spoločnosť sa však mení a mladé rodiny uprednostňujú napríklad viac ryby ako ostatné druhy mäsa. Spotrebiteľské návyky sa však menia postupne, zníženie cien to však môže urýchliť.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #DPH