Gazprom poslal do Európy o štvrtinu viac plynu než vlani

Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom v treťom štvrťroku zvýšila dodávky zemného plynu do Európy a Turecka medziročne o 23 percent na 41,4 miliardy kubických metrov. Oznámil to v piatok šéf podniku Alexej Miller. Európska únia pritom usiluje o zníženie závislosti na ruskom plyne.

02.10.2015 13:03
debata (9)

V samotnom septembri dodávky medziročne stúpli o 24 percent na 13,3 miliardy kubických metrov. K rastu nákupov ruského plynu európskymi odberateľmi podľa agentúry Reuters prispeli nižšie ceny.

Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete a má monopol na vývoz tejto strategicky dôležitej suroviny z Ruska prostredníctvom plynovodov. Firma je kľúčovým dodávateľom plynu pre množstvo európskych krajín vrátane Slovenskej republiky.

Začiatkom septembra podpísal Gazprom s európskymi partnermi dohodu o plánovanom rozšírení plynovodu Nord Stream, ktorý privádza zemný plyn po dne Baltského mora do Európy. Vlani ruský podnik pod tlakom Európskej únie zrušil projekt plynovodu South Stream, ktorý mal dopravovať ruský plyn cez Čierne more a Bulharsko.

Európska únia sa snaží závislosť na dodávkach ruského plynu obmedziť a podporuje rozvoj alternatívnych zásobovacích trás z Kaspického mora a zo Spojených štátov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #plyn #Gazpom