Nemecká CDU chce pre migrantov výnimku z minimálnej mzdy

Z prostredia Kresťanskodemokratickej únie (CDU) nemeckej kancelárky Angely Merkelovej zaznievajú výzvy na flexibilné uplatňovanie nového zákona o minimálnej mzde v prípade utečencov.

29.09.2015 11:31
debata (11)

Pre ľudí s minimálnou kvalifikáciou môže byť náročné získať pracovné miesto s minimálnou mzdou 8,50 eura za hodinu, tvrdia v rozhovore pre utorňajšie vydanie denníka Die Welt vplyvní predstavitelia najsilnejšej vládnej strany.

Pre Sociálnodemokra­tickú stranu Nemecka (SPD) bolo zavedenie plošnej minimálnej mzdy podmienkou vstupu do širokej koalície s Merkelovej konzervatívcami. Prípadným zmenám v legislatíve, ktorá platí od začiatku tohto roka, tak budú pravdepodobne odporovať.

„V prípade zamestnancov, ktorí vstupujú do prvého zamestnania, alebo sa zaúčajú, by sa minimálna mzda nemala uplatňovať,“ uviedol pre denník Reiner Haseloff, predseda vlády spolkovej krajiny Sasko-Anhaltsko.

Na trh práce pravdepodobne vstúpia státisíce utečencov a výnimky sú potrebné, ak majú nájsť zamestnanie, osobitne v sektore služieb, upozornil námestník ministra financií centrálnej vlády Jens Spahn. „Firmy musia ponúknuť stáže, školenia a štartovacie pozície mnohým mladým ľuďom, ktorí ako utečenci majú právo pobytu,“ dodal Spahn.

Nemecko v tomto roku očakáva rekordných 800 tis. nových žiadateľov o azyl. Vláda v Berlíne minulý týždeň vyčlenila 16 spolkovým krajinám na pomoc pri zvládaní súčasnej imigračnej vlny 4 mld. eur. Minister financií Wolfgang Schäuble tvrdí, že napriek dodatočným nákladom imigračnej krízy Berlín dokáže v budúcom roku udržať vyrovnaný rozpočet.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #migranti