Nemci rátajú, že príchod migrantov sa im vyplatí

Príchod veľkého počtu utečencov do Nemecka by mohol v budúcom roku zvýšiť počet registrovaných nezamestnaných o 70 tisíc.

24.09.2015 16:15
debata (86)

Uviedol to vo štvrtok výskumný inštitút IAB nemeckého úradu práce. Nemecko odhaduje, že v tomto roku do krajiny príde 800 tis. utečencov a žiadateľov o azyl. To by mohlo na trh práce krajiny pridať 130 tis. ľudí, odhadol IAB. Celkový počet registrovaných nezamestnaných by tak v roku 2016 mohol byť vo výške zhruba 2,87 milióna. IAB očakáva, že v tomto roku sa počet nezamestnaných v Nemecku zníži o 100 tisíc.

V strednodobom až dlhodobom horizonte by však príchod mnohých mladých migrantov mohol mať pozitívny vplyv na vládne príjmy, keďže sa zmiernia nároky na systém sociálneho zabezpečenia, uviedol essenský ekonomický inštitút RWI. Posilnenie populácie v produktívnom veku vďaka imigrácii podľa výpočtov ekonóma UniCredit Andreasa Reesa pomôže zvýšiť rast nemeckého hospodárstva do roku 2020 o 1,7 %.

„To korešponduje so zvýšením o približne 50 miliárd eur v porovnaní so scenárom bez mimoriadnej imigrácie,“ dodal ekonóm.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Nemecko #migranti