Akcie Volkswagenu po rezignácii riaditeľa posilňujú

Akcie nemeckej automobilky Volkswagen na začiatku štvrtkového obchodovania nadviazali na stredajší rast, ktorý bol reakciou na rezignáciu generálneho riaditeľa firmy Martina Winterkorna. Dopoludnia si akcie pripísali až 5,7 percenta a pomohli nahor aj ďalším výrobcom áut.

24.09.2015 12:18
volkswagen, winterkorn Foto: ,
Bývalý generálny riaditeľ Volkswagenu Martin Winterkorn v odraze spätného zrkadla auta.
debata (2)

Volkswagen si teraz vedie lepšie ako celý európsky akciový trh. Západoeurópske akcie aj akcie firiem v eurozóne naopak oslabujú. V stredu akcie Volkswagenu stúpli o 5,2 percenta. Napriek rastu však akcie od začiatku tohto týždňa kvôli odhaleniu škandálu s falšovaním testov emisií v USA stále strácajú takmer 30 percent.

Generálny riaditeľ Volkswagenu Martin Winterkorn v stredu oznámil, že odstupuje z funkcie. Prevzal tým zodpovednosť za škandál okolo manipulácie s emisiami pri naftových vozidlách, aj keď tvrdí, že o ničom nevedel.

Podľa niektorých obchodníkov skutočnosť, že riaditeľ firmy odchádza, znamená, že firma podniká kroky, ktoré jej majú pomôcť vyrovnať sa s týmto problémom. „Vyhodili generálneho riaditeľa, firma a jej akcie by mali byť schopné stabilizácie,“ povedal agentúre Reuters manažér fondu Clairinvest Ion-Marc Valahu.

Škandál okolo automobilky Volkswagen vypukol v piatok, kedy firmu z manipulácie emisných meraní pri naftových vozidiel obvinila americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA). Volkswagenu v USA hrozí pokuta až 18 miliárd dolárov (437 miliárd Sk) a začalo tam proti nemu trestné vyšetrovanie. Škandál navyše začali vyšetrovať aj niektoré európske krajiny. Automobilka musela tento týždeň priznať, že do 11 miliónov svojich áut inštalovala softvér, ktorý rozpoznáva, kedy je vozidlo testované na emisie, a až v tej chvíli spustí systém, ktorý emisie pri testovaní znižuje.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilka #Volkswagen #akcia