Akcie VW ďalej padajú, podvodný softvér malo 11 miliónov áut

Akcie nemeckej automobilky Volkswagen v utorok pokračujú v poklese a strácajú znovu takmer pätinu hodnoty.

22.09.2015 15:27
debata (25)

Investori tak reagujú na to, že najväčší európsky výrobca automobilov kvôli škandálu s falšovaním emisií zhoršil výhľad hospodárenia a v treťom štvrťroku vyčlení zo zisku 6,5 miliardy eur na zaplatenie súvisiacich výdavkov. Koncern tiež priznal, že softvérom určeným na falšovanie testov emisií bolo na celom svete vybavených 11 miliónov áut.

Automobilka zverejnila ďalšie informácie ku škandálu v utorok pred poludním. Kurz akcií Volkswagenu na frankfurtskej burze po správe spadol z počiatočnej úrovne 137,20 eura až na nové trojročné minimum 106,75 eura, vyplýva z priebežných dát burzy. Okolo 12:25 SELČ boli akcie so stratou 18 percent na 110,20 eura. V pondelok odpísali takmer 19 percent. Kurz prioritných akcií Volkswagenu na frankfurtskej burze v závere klesol o 19,8 percenta na štvorročné minimum 106 eur.

Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) v piatok Volkswagen obvinila, že vo vozidlách s naftovými motormi firma použila softvér, ktorým pri testoch meraní toxických emisií oklamala americké úrady. Uviedla tiež, že Volkswagen za to môže dostať pokutu až 18 miliárd dolárov.

Škandál okolo Volkswagenu sa šíri po celom svete. Francúzsko navrhlu vyšetriť celý prípad na úrovni Európskej únie a preveriť aj francúzske automobilky. Autá s naftovými motormi od Volkswagenu preskúma aj Švajčiarsko, svoje vlastné vyšetrovanie začne Južná Kórea a záležitosťou sa začalo zaoberať i české ministerstvo dopravy.

Softvér, ktorý nemecká automobilka inštalovala do naftových vozidiel Audi a Volkswagen, umožňuje pri testovaní emisií skryť skutočné hladiny vypúšťaných oxidov dusíka. Firma teraz kvôli škandálu musí v USA zvolať do servisov zhruba pol milióna áut, americké ministerstvo spravodlivosti podľa médií takisto začalo kriminálne vyšetrovanie Volkswagenu a EPA bude skúmať ďalšie automobilky.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen