Francúzsko žiada vyšetrovanie Volkswagenu na úrovni celej EÚ

Francúzsko navrhuje, aby škandál ohľadom emisií v nemeckej automobilke Volkswagen bol vyšetrený na úrovni celej Európskej únie.

22.09.2015 12:39
debata (7)

Povedal to v utorok minister financií Michel Sapin, ktorý zároveň vyzval, aby kontrolou prešli tiež autá francúzskych automobiliek, aj keď u nich vraj nemá podozrenie na čokoľvek nekalé. Autá s naftovým motorom od Volkswagenu preskúma aj Švajčiarsko a záležitosťou sa začalo zaoberať i české ministerstvo dopravy.

„Musí sa to urobiť na európskej úrovni,“ povedal Sapin v rozhovore na rozhlasovej stanici Europe 1. „Sme európsky trh a máme európske pravidlá. Práve toto je potrebné rešpektovať. Práve toto bolo porušené v Spojených štátoch,“ povedal.

Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) v piatok Volkswagen obvinila, že použil softvér, ktorým pri testoch meraní toxických emisií oklamal americké úrady. Uviedla tiež, že Volkswagen za to môže čeliť pokute až 18 miliárd dolárov. Volkswagen, ktorý je najväčšou automobilkou na svete podľa počtu predaných vozidiel, vraj vedome podvádzal zhruba sedem rokov.

České ministerstvo dopravy v súčasnosti rieši, ako sa k celej záležitosti postaví. „V stredu počas dopoludnia budeme o tejto veci rokovať,“ povedal Zdeněk Neusar z tlačového oddelenia ministerstva. Tuzemská značka Škoda, ktorá patrí do koncernu Volkswagen a ktorá u svojich vozidiel používa takmer zhodné motory TDI ako Volkswagen a Audi v USA, sa k možným úpravám riadiacich jednotiek u svojich vozidiel odmietla vyjadriť.

„Táto záležitosť je momentálne predmetom vyšetrovania na koncernovej úrovni, z tohto dôvodu teraz nie je možné sa za značku Škoda k prípadu vyjadriť a všetky otázky je nutné v tejto chvíli smerovať na komunikáciu Volkswagen Group,“ povedal hovorca automobilky Jozef Baláž.

Francúzsky minister povedal, že je potrebné preveriť aj francúzskej automobilky. „Nemám ale dôvod si myslieť, že by francúzske automobilky urobili niečo také, čo urobil Volkswagen,“ povedal minister. Podľa neho je potrebné verejnosť ubezpečiť, že je všetko v poriadku.

Softvér, ktorý nemecká automobilka inštalovala do naftových vozidiel Audi a Volkswagen, umožňuje pri testovaní emisií skryť skutočné hladiny vypúšťaných oxidov dusíka. Firma teraz kvôli škandálu musí v USA zvolať do servisov zhruba pol milióna áut, americké ministerstvo spravodlivosti podľa médií takisto nariadilo policajné vyšetrenie prípadu. Volkswagen sa priznal.

Škandál sa medzitým rozšíril aj na východnej pologuli. Južná Kórea v utorok oznámila, že prekontroluje emisie troch modelov Volkswagen a Audi s naftovým motorom, ktoré sa predávajú na tamojšom trhu. Dopady škandálu sú ale oveľa väčšie – švajčiarsky spolkový cestný úrad oznámil, že prešetruje, či rovnaký typ automobilu Volkswagen s naftovým motorom, ktorý automobilka predávala v USA, sa nepredával aj vo Švajčiarsku. Výsledky vyšetrovania by mali byť známe do niekoľkých dní, povedal hovorca úradu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen