Ropné mocnosti cenu hore nevytlačia

Ropné koncerny vo svete zrušili alebo odložili pre nízke ceny čierneho zlata na neurčito 46 veľkých projektov, upozorňuje investičný analytik spoločnosti Colosseum Petr Habiger.

19.09.2015 06:00
debata (10)

Irán, Venezuela, ale aj Rusko prišli pri páde cien ropy o obrovské peniaze. Zvýši to geopolitické napätie vo svete?
Rivalita rastie predovšetkým medzi štátmi, ktoré sú od ťažby ropy závislé. Na trhu s ropou aktuálne dochádza k veľkým zmenám, pretože monopolistický model, keď OPEC (Organizácia krajín vyvážajúcich ropu, pozn. red.) dokázal významne ovplyvniť cenu ropy svojou vlastnou ťažbou, prestáva platiť. Akýkoľvek výpadok ropy z krajín OPEC-u bude rýchlo nahradený odinakiaľ, a toho si je organizácia dobre vedomá. Skôr než o „vojnu“ medzi krajinami ide o silný konkurenčný boj, pretože štátom, ktoré musia ropu dovážať, jej nízka cena veľmi prospieva. Preto dosiahne celosvetová ponuka ropy onedlho historické úrovne.

Niektorí členovia OPEC-u už žiadali o núdzové zasadnutie, keďže sa od júna ceny prepadli o 40 percent. Očakávate v tomto prípade, že Saudská Arábia ustúpi?
Podľa môjho názoru sa OPEC bude i naďalej držať svojej minimálnej hranice ťažby ropy na úrovni 30 miliónov barelov denne. Naopak, produkcia ropy OPEC-u podľa agentúry Bloomberg i naďalej porastie a v auguste už dosiahla 32,316 milióna barelov denne, a je tak veľmi blízko rekordnej úrovni z roku 2008, keď denná produkcia predstavovala 32,775 milióna barelov.

Kde je hranica, pri ktorej už Saudskoarabi povedia, že obmedzia ťažbu aj za cenu straty trhového podielu na úkor amerických bridlicových ťažiarov?
Ťažiari v USA v tomto boji ťahajú za kratší koniec. Ťažba v Spojených štátoch prebieha pomocou súkromných firiem, ktorých existencia je priamo závislá od cenového vývoja a mnoho spoločností preto už zaniklo. Naopak, ťažba v Saudskej Arábii je v réžii štátu, a tak ju cena toľko neohrozuje, ale má to priamy dosah na rozpočet krajiny. Ťažko ale povedať v tejto chvíli, kde je hranica, za ktorú Saudskoarabi v budúcnosti nebudú ochotní ísť.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa