Cena ropy pod 40 dolárov by znížila ruskú ťažbu

Ťažba ropy v Rusku by mohla klesnúť, ak svetové ceny tejto suroviny zostúpia pod 40 dolárov za barel. Povedal to v piatok námestník ministra energetiky Alexej Texler.

20.09.2015 08:22
ropa, ropný vrt Foto:
debata

Moskva tak podľa agentúry Reuters prvýkrát priznala, že nízke ceny môžu zasiahnuť ruskú ťažbu. Ceny dvoch svetovo obchodovaných druhov ropy sa teraz pohybujú pod 50 dolármi za barel a kvôli rastúcemu prebytku na trhu stratili za posledný viac ako rok približne 60 percent.

Rusko doteraz trvalo na tom, že svoju produkciu ropy zámerne obmedzovať nebude, aj keby ceny klesli pod 30 dolárov za barel. To popuzovalo niektorých členov ropného kartelu OPEC na čele s Venezuelou, ktorí chcú presvedčiť organizáciu k spoločnému obmedzenia produkcie spolu s Ruskom, aby sa zastavil pád cien. Rusko nalieha na OPEC, aby prispel k stabilizácii cien obmedzením vlastnej ťažby, samo ale znížiť produkciu odmieta.

„Ak cena klesne pod 40 USD za barel, s najväčšou pravdepodobnosťou budeme čeliť poklesu produkcie,“ uviedol Texler podľa agentúry Reuters. Dodal, že pri ďalšom poklese cien budú ropné firmy samy nútené zmeniť svoj postup v reakcii na zníženú efektívnosť ťažby a návratnosť investícií.

Rusko tento rok ťaží viac ropy, než väčšina ropného odvetvia čakala. Stalo sa najväčším producentom ropy na svete, keď sa jeho ťažba dostala k blízkosti postsovietskeho maxima 10,7 milióna barelov denne.

Podobne ako Rusko sa nedávno vyjadril Kazachstan, ďalší významný ropný producent z krajín bývalého Sovietskeho zväzu. Vláda nedávno uviedla, že ropná produkcia krajina by mohla budúci rok klesnúť o desať percent, ak ceny zostúpia pod 30 dolárov za barel.

Výhľadovo ale Rusko čaká podstatný prírastok ťažby a produkčných kapacít. Šéf najväčšej ruskej ropnej spoločnosti Rosnefť Igor Sečin začiatkom septembra povedal, že ťažba ropy v Rusku by v priebehu dvoch desaťročí mohla stúpnuť o tretinu na viac ako 14 miliónov barelov denne. Rusko chce pritom minimálne zdvojnásobiť dodávky ropy a zemného plynu do Ázie.

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko