Fínsky premiér navrhol dlhší pracovný čas, pre zlý stav ekonomiky

Fínsky premiér Juha Sipilä navrhol predĺženie pracovného dňa o 20 minút alebo zrušenie niektorých bonusov. Svoje slová predniesol počas stredajšieho televízneho prejavu o zlom hospodárskom stave krajiny.

17.09.2015 12:29
debata (6)

Naposledy podľa fínskej televízie YLE o hospodárskych ťažkostiach hovoril v roku 1993 vtedajší premiér Esko Aho. Fínsko sa vtedy vyrovnávalo s rozpadom Sovietskeho zväzu, ktorý bol pre krajinu jedným z kľúčových ekonomických partnerov.

„Boli sme v čele tých, ktorí radili Grékom, čo majú robiť. Zoberme si teraz k srdcu tieto rady aj my. Nesmieme pripustiť, aby sme sa dostali do situácie, keď iní budú za nás rozhodovať o našich problémoch,“ povedal Sipilä, ktorý počas 15-minutového prejavu hovoril o zúfalom stave národného hospodárstva.

Premiér vyzval odbory a ďalšie hospodárske spoločenstvá, aby sa pokúsili nájsť riešenie v rámci kolektívnych zmlúv, čím by sa mohlo zabrániť tvrdým úsporným opatreniam, ktoré pripravuje jeho kabinet. Dodal, že cieľom je zlepšiť konkurencieschop­nosť Fínska na medzinárodných trhoch, povzbudiť vývoz a investície a vytvoriť nové pracovné miesta.

„Miesto spôsobov, ktoré sa ukázali ťažké, ako je napríklad (zoškrtanie) príplatkov za prácu v nedeľu, nájdite ľahšie riešenia v rámci kolektívnych zmlúv. Stále ešte zostáva niekoľko dní, než parlament začne o opatreniach kabinetu rokovať,“ povedal Sipilä. Dodal, že celý vládny úsporný balík by mohlo nahradiť napríklad predĺženie pracovného času o dvadsať minút či zrieknutie sa niektorých príplatkov.

Fínsko v súvislosti s hospodárskou krízou už tri roky zápasí s recesiou a s vysokou mierou nezamestnanosti, tá je takmer desať percent.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #HDP #Fínsko