Migranti zvýšia nemecký HDP

Rast nemeckej ekonomiky bude pravdepodobne v budúcom roku o 0,25 percentuálneho bodu vyšší, než by bol bez prílivu migrantov. Uviedol to v stredu berlínsky hospodársky inštitút DIW.

17.09.2015 06:55
debata (54)

Nemecká vláda čaká tento rok 800 000 nových migrantov. Mnohých z nich láka štedrý sociálny systém a relatívne liberálne azylové zákony, ktoré najväčšia a najbohatšia európska ekonomika ponúka.

Ekonóm DIW Ferdinand Fichtner povedal agentúre Reuters, že dodatočný rast bude pochádzať z vyšších verejných výdavkov, pretože vláda financuje ubytovanie, vzdelanie a integráciu prisťahovalcov. Porastie tak vládna spotreba, ktorá je jednou z častí hrubého domáceho produktu.

Zvýši sa zrejme aj súkromná spotreba, pretože utečenci budú najskôr míňať veľkú časť finančnej pomoci, ktorú získajú pre svoju osobnú potrebu, dodal Fichtner. V každom prípade ekonomické oživenie vďaka prílivu migrantov bude mať vplyv na HDP primárne až v budúcom roku.

DIW podľa svojho posledného dohadu očakáva, že nemecká ekonomika tento rok napriek oslabeniu trhov ako Čína, Brazília a Rusko vzrastie o 1,8 percenta. Budúci rok má tempo rastu mierne zrýchliť na 1,9 percenta.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #HDP #migranti