Šefčovič: Nord Stream-2 musí byť podľa pravidiel EÚ

Dohoda medzi ruskou spoločnosťou Gazprom a jej západoeurópskymi partnermi o rozšírení plynovodu Nord Stream z Ruska cez Baltické more do Nemecka bude musieť rovnako ako ďalšie veľké európske energetické projekty zodpovedať pravidlám Európskej únie. Povedal to v utorok podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

15.09.2015 20:20
debata (95)

Gazprom podpísal začiatkom septembra dohodu o projekte Nord Stream-2 s nemeckými spoločnosťami E.ON a BASF/Wintershall, rakúskou OMV, francúzsku ENGIE a britsko-holandskou Royal Dutch Shell. O nový podmorský projekt má Rusko záujem preto, aby boli dodávky ruského plynu nezávislé na neistom tranzite suroviny cez Ukrajinu.

Dohodu kritizovali Spojené štáty a niektoré ďalšie krajiny. Slovenský premiér Robert Fico ju označil za „zradu“, ktorá bude stáť jeho krajinu a Ukrajinu miliardy eur na stratených tranzitných poplatkoch.

„Čo sa týka často diskutovaného projektu Nord Stream …, všetky projekty takéhoto rozsahu budú musieť spĺňať európske predpisy,“ citovala agentúra Reuters Šefčoviča, ktorý vystúpil pred novinármi počas návštevy Sofie. „Potrebujeme riešenie, ktoré nezrazí niektoré európske krajiny v obchode s plynom do zápornej bilancie, ale zlepší (energetickú) bezpečnosť pre všetkých,“ dodal člen Európskej komisie.

Gazprom s partnermi by mal podľa dohody vybudovať pod Baltickým morom tretie a štvrté potrubie, ktoré by prepravovalo ďalších až 55 miliárd kubických metrov zemného plynu ročne. Kapacita terajších dvoch vetiev by sa tak zdvojnásobila. Gazprom odhaduje náklady projektu až na desať miliárd eur. Plyn by mal v nových potrubiach začať prúdiť do konca roka 2019.

Európa pokrýva tretinu svojej spotreby ruským plynom, ktorého polovica je prepravovaná cez Ukrajinu. Kvôli napätiu medzi Kyjevom a Moskvou chce ale Gazprom nájsť nové tranzitné cesty do Európy mimo ukrajinského územia.

Európska únia sa závislosť na dodávkach ruského plynu snaží obmedziť a podporuje rozvoj alternatívnych zásobovacích trás od Kaspického mora a zo Spojených štátov. Gazprom vlani pod tlakom EÚ zrušil projekt plynovodu South Stream, ktorý mal dopravovať ruský plyn cez Čierne more a Bulharsko.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Gazprom #Nord Stream