Český superpočítač Salomon beží naplno, je 40. na svete

Na návrhoch liečiv, simulácii laserov alebo výpočtoch 3D máp už pracuje český superpočítač Salomon, ktorý bol v utorok slávnostne uvedený do plnej prevádzky v Národnom počítačovom centre IT4Innovations v Ostrave.

15.09.2015 13:30
Salomon, superpočítač Foto:
Superpočítač Salomon - vizualizácia
debata (6)

Jeho výkon je porovnateľný s približne 74 000 notebookmi. Výroba a inštalácia superpočítača stáli bez DPH takmer 275 miliónov korún. Podľa zástupcov centra, kraja i štátu ide o významnú vec pre celú Českú republiku.

Podľa rebríčka TOP500, ktorý zostavujú experti z USA a Nemecka, je Salomon 40. najvýkonnejším počítačom na svete. Jeho zmeraný výkon je 1,458 PFLOPS (petaFLOPS, FLOPS = výpočtová operácia s reálnymi číslami za sekundu). Najvýkonnejší je čínsky Tianhe-2 (33,8 PFLOPS), masledujú americké Titan (17,6 PFLOPS) a Sequioa (17,2 PFLOPS).

„Iba šesť európskych krajín má výkonnejší superpočítač než Česká republika,“ povedala hovorkyňa centra Zuzana Koláriková.

Počítač dodala americká spoločnosť Silicon Graphics International. Celý projekt superpočítačového centra, ktoré sa nachádza v areáli Vysokej školy banskej – Technickej univerzity Ostrava (VŠB-TUO), má hodnotu viac ako dvoch miliárd korún. Väčšinu zaplatia európske dotácie.

Rektor VŠB-TUO Ivo Vondrák povedal, že bolo zavŕšené takmer desať rokov práce, ktorú príprava projektu IT4Innovations zabrala. Salomon už vykonáva množstvo výpočtov. „Treba sa pozerať na superpočítač ako na veľké laboratórium,“ povedal Vondrák.

Superpočítač podľa neho slúži všetkým vedeckým odborom. "Keď sa pozrieme na dnešné vyťaženie, tak najviac využívajú superpočítač materiálové vedy, potom sú to biovedy, to znamená rôzne návrhy liečiv a rôzne simulácie v tejto oblasti, potom je to inžinierstvo, fyzika, časticová fyzika, dnes spolupracujeme aj v oblasti simulácie laserov. máme aj praktické aplikácie, počítali sa tu 3D mapy pre Seznam.cz, "povedal rektor.

Superpočítač Salomon sa nachádza v dátovom sále v špeciálne postavenej budove. „Spotrebováva až 700 kilowattov energie. Tým, že spotrebúva tak veľa energie, procesory sú dosť horúce a musíme niekam odvádzať teplo,“ povedal riaditeľ superpočítačového centra Martin Palkovič. Vzniknutým teplom je vykurovaná budova a zvyšok je odvádzaný von a vypúšťaný do vzduchu.

„Počítač je v dátovej sále, kde je len pätnásťpercentná hladina kyslíka, čo zodpovedá výške 2700 metrov nad morom. V tých 15 percentách by už nemal nastať proces horenia, takže to je vlastne protipožiarne opatrenie,“ povedal Palkovič. Ľudia sa podľa neho v dátovom sále môžu bežne pohybovať.

Záujem o služby Salomona je veľký a o využitie počítača sa zástupcovia centra neboja. „V daný okamih sme vysoko nad 70 percentami, ako sme pôvodne predpokladali,“ povedal rektor Vondrák. Vyťaženia podľa neho nemôže byť sto percent, pretože sa predpokladá napríklad kapacita pre plánovanie úloh.

„Chceme, aby bol samouživitelný, a urobili sa prvé úspešné kroky, aby sa tak stalo. V rámci výzvy na Horizont 2020, čo je výskumný program Európskej únie, sme zo siedmich podaných projektov získali päť,“ povedal Vondrák.

Stroj nesie meno ostravskej šachty a tiež bankára Salomona Mayera von Rothschilda, ktorý je spätý s regiónom a s baníctvom.

V súčasnosti počítačové centrum zamestnáva 200 ľudí. „To bol aj plán. Pevne verím, že časom ich bude pribúdať. Dôležité je, že tu máme Vedecko-technologický park, kde potom môžu vznikať firmy, ktoré môžu s naším superpočítačom úzko spolupracovať,“ povedal rektor Vondrák.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #Česko #Salomon