Napojenie priemyselného parku pri Nitre na R1 sa rozšíri

Dopravné napojenie priemyselného parku Nitra - Sever na rýchlostnú cestu R1 Trnava - Banská Bystrica sa rozšíri.

11.09.2015 15:21
debata

Predpokladaná cena druhej a štvrtej etapy výstavby napojenia priemyselnej zóny severozápadne od Nitry na R1 predstavuje 10,4 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (12,48 mil. eur vrátane dane). Štátna spoločnosť MH Invest, s. r. o., ktorej zriaďovateľom je ministerstvo hospodárstva, už vyhlásila verejnú súťaž.

Práce by mali trvať dvanásť mesiacov a financované budú zo štátneho rozpočtu a z prostriedkov spomínanej spoločnosti. Stavebné firmy môžu predkladať ponuky do 21. októbra. Jednou z podmienok účasti je dosiahnutie obratu, týkajúceho sa predmetu zákazky, za posledné tri roky v objeme minimálne 30 mil. eur. Do priemyselnej zóny sa v súčasnosti dá dostať iba cez malú okružnú križovatku na ceste I. triedy Nitra – Topoľčany. Nitriansky priemyselný park sa nachádza v katastrálnom území mestských častí Nitry Mlynárce a Dražovce a obce Lužianky. Trasa R1 vedie južne od parku, ktorý je z východu ohraničený cestou I. triedy Nitra – Topoľčany a zo západu riekou Nitra.

Prvá etapa napojenia priemyselného parku na R1 je už hotová a odovzdaná by mala byť do konca septembra tohto roka. Jej súčasťou bolo vybudovanie jedného odbočovacieho pruhu smerom z Banskej Bystrice a nájazdového pruhu na Bratislavu. Cestné prepojenie odľahčí dopravu cez Nitru. Prvá etapa výstavby napojenia parku na R1 sa začala vlani v júli a pôvodne mala trvať do konca minulého roka. Náklady dosiahli zhruba 3,5 mil. eur, zhotoviteľom prác bola spoločnosť Strabag, s. r. o.

Mestské zastupiteľstvo v Nitre vo štvrtok schválilo predaj pozemkov pre výstavbu strategického parku. Pozemky s celkovou rozlohou 16 008 štvorcových metrov v katastri mestskej časti Dražovce mesto predá MH Invest za 17,21 eura za štvorcový meter. MH Invest za pozemky zaplatí 275,5 tis. eur. O investovanie v Nitre má záujem automobilka Jaguar Land Rover, ktorá zatiaľ podpísala so slovenskou vládou memorandum o porozumení.

MH Invest v súčasnosti organizuje aj verejné obstarávanie na výstavbu technickej infraštruktúry, vrátane prístupovej komunikácie, v priemyselnom parku Vígľaš v okrese Detva. Predpokladaná cena prác plánovaných na štyri mesiace je 3,13 mil. eur bez dane (3,75 mil. eur s daňou). Lehota na predkladanie ponúk bola v polovici júla.

debata chyba
Viac na túto tému: #investície #doprava