Slovnaft nevzdal boj o Slovenské elektrárne

Bratislavská rafinéria Slovnaft ešte nevzdala boj o predávaný 66-percentný podiel Slovenských elektrární, ktorý v súčasnosti vlastní talianska spoločnosť Enel.

08.09.2015 14:56
debata

A to aj napriek tomu, že taliansky Enel v súčasnosti rokuje o detailoch predaja exkluzívne s českou skupinou Energetický a průmyslový holding (EPH). "Je ťažko povedať, aký mám osobný pocit. Ja by som to nekomentoval. Rozhodnutie talianskej strany je jasné, že začali rokovať s EPH. Zobrali sme to na vedomie a čakáme, ako tie rokovania dopadnú. Ak dopadnú tie rokovania pre EPH menej úspešné, tak sme pripravení pokračovať v rokovaniach, ktoré sme začali pred niekoľkými mesiacmi,“ povedal predseda predstavenstva Slovnaftu Oszkár Világi. Slovnaft sa uchádza o elektrárne spoločne s maďarskou skupinou MVM Group.

Talianska energetická skupina Enel začala exkluzívne rokovania s českým EPH koncom augusta. V najbližších týždňoch by podľa Enelu mohla skupina v závislosti od výsledku rokovaní podpísať dohodu o predaji podielu slovenského dominantného výrobcu elektriny s EPH. Český holding vlastnia český podnikateľ Daniel Křetinský, slovenský Patrik Tkáč a finančná skupina J&T. Záujem o odkúpenie podielu prejavila aj rafinéria Slovnaft, ktorá podala ponuku spolu s maďarskou skupinou MVM Group a Čínska národná jadrová spoločnosť (CNNC). V hre je stále aj samotný štát, ktorý v súčasnosti drží v Slovenských elektrárňach 34-percentný podiel.

Enel očakáva, že do konca roku predá približne polovicu svojho 66-percentného podielu v Slovenských elektrárňach. Predaj sa tak uskutoční v dvoch fázach. Ako informoval šéf Enelu Francesco Starace, predaj akcií v prvom kroku bude vo výške od 30 % do 33 %. Starace zároveň doplnil, že zvyšné akcie Enel predá po dostavbe dvoch nových reaktorov v atómovej elektrárni v Mochovciach.

Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66-percentným podielom. Zvyšných 34 % akcií vlastní Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Na kúpu slovenského výrobcu elektriny vynaložil Enel pred deviatimi rokmi necelých 840 miliónov eur. Spoločnosť Slovenské elektrárne disponuje vyše päťtisíc megawattmi inštalovaného výkonu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Enel #Slovnaft