Nemecký export v tomto roku bude trhať rekordy

Nemecko dosiahne v tomto roku nový rekord v oblasti exportu napriek nedávnym obavám z hospodárskeho spomalenia v Číne. Vyhlásil to šéf Zväzu nemeckého obchodu (BGA) Anton Börner v rozhovore pre noviny Der Tagesspiegel zverejnenom v nedeľu.

07.09.2015 09:20
debata (12)

Ekonómovia vyjadrili obavy, že problémy čínskej ekonomiky by mohli byť záťažou pre exportne orientovanú nemeckú ekonomiku. Nemecko je spomedzi všetkých krajín EÚ najcitlivejšie na situáciu v Číne. Pre Nemecko je Čína štvrtým najväčším exportným trhom, keďže tam smeruje 6,6 % nemeckého exportu.

Börner očakáva, že nemecké firmy prekonajú minuloročný rekord. "Dokážeme dosiahnuť malý prebytok,“ povedal. Podľa jeho slov by sa dopad Číny na Nemecko nemal preceňovať. Zároveň uviedol, že viac sa obával rozpadu eurozóny. "Niekoľko desaťročí Čína zažívala skvelé obdobie rastu. Ústup je teraz len prirodzený,“ povedal Börner.

Nemecko celkovo v roku 2014 exportovalo produkty za 1,13 bil. eur, čo v porovnaní s rokom 2013 predstavuje nárast o 3,7 %. Export zaznamenal rast napriek slabšiemu globálnemu rastu a sankciám voči Rusku pre situáciu na Ukrajine.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #export