Krajinu čaká sezónny výkyv v nezamestnanosti

Nezamestnanosť na Slovensku môže ovplyvniť koniec leta, ktorý so sebou prináša ukončenie sezónnych prác. V júni nezamestnanosť na Slovensku zaznamenala výšku 11,46 percenta a potvrdila klesajúci trend. Začiatok leta bol ovplyvnený sezónou, ktorá poskytuje prácu v oblasti služieb alebo cestovného ruchu. K sezónnym pracovníkom sa pridávajú aj absolventi vysokých škôl, prípadne ľudia, ktorí cez leto pracovali v zahraničí.

07.09.2015 14:00
aquapark, tobogán bazén, Foto: ,
Po skončení leta začne na úradoch práce pribúdať ľudí, ktorí boli zamestnaní iba sezónne. Napríklad na kúpaliskách.
debata

„Predpokladáme, že na krátke obdobie by nezamestnanosť mohla mierne stúpnuť jednak z dôvodu ukončenia sezónnych prác, ale aj pre nárast počtu absolventov. Následne by však mal prevážiť silný trend rastu zamestnanosti, ktorý by mohol vymazať aj sezónne výkyvy,“ komentuje situáciu analytik Tatra banky Boris Fojtík.

Podľa jeho slov najviac sezónnych zamestnaní existuje v oblasti poľnohospodárstva, cestovného ruchu alebo stavebníctva. Často ide o menej sofistikované práce, ktoré sú jednoduchšie na zaškolenie. „V porovnaní so začiatkom roka 2015 sa uchádzači mohli v letných mesiacoch podstatne ľahšie zamestnať najmä v oblasti výroby, dopravy a logistiky, pomocných prác, cestovného ruchu, stavebníctva a realít,“ potvrdzuje PR manažérka portálu Profesia Katarína Klembalová.

Novú prácu si tak mohli relatívne ľahšie ako v zime nájsť napríklad robotníci, predavači, pokladníci, vodiči, kuchári a čašníci. Profesia zároveň zaznamenala nárast podielu uchádzačov, ktorí sa zaujímajú o prácu v cestovnom ruchu.

Napriek sezónnym výkyvom by k dlhodobému nárastu nezamestnanosti nemalo dôjsť. „Očakávame, že trend poklesu nezamestnanosti, ktorý v tomto roku prevláda, by mal ešte pokračovať a miera nezamestnanosti sa ešte viac priblíži k 11 percentám. Táto hranica by však s najvyššou pravdepodobnosťou nemala byť prekročená,“ dodáva Fojtík.

Celkový kladný vývoj dokazuje aj portál s dostupnými pracovnými ponukami. Profesia zisťovala, aká je aktuálna situácia na trhu práce počas dvoch letných mesiacov jún a júl 2015 a následne ich porovnala so zimnými mesiacmi január a február 2015. „Za jún a júl spoločnosť Profesia uverejnila spolu 36 134 pracovných ponúk, zatiaľ čo v januári a vo februári to bolo 29 415 pracovných ponúk. Zaznamenali sme teda nárast počtu inzerovaných pracovných miest o 22,8 percenta,“ hovorí Klembalová.

Vláda nedávno podporila zvyšovanie zamestnanosti prostredníctvom opatrení. Jedným z nich je súbeh mzdy a dávky v hmotnej núdzi. Dané opatrenie však neovplyvňuje sezónne práce, ktoré sa často vykonávajú prostredníctvom dohody. Súbeh mzdy a dávky v hmotnej núdzi je možný len v prípade, ak dôjde k uzatvoreniu minimálne polovičného úväzku a príjem z neho dosahuje výšku aspoň minimálnej mzdy a neprekračuje jej dvojnásobok, teda 760 eur. Na jeho nárok majú nielen ľudia dlhodobo nezamestnaní, ale aj neaktívni, teda tí, ktorí neboli evidovaní na úrade práce. Prostredníctvom tohto opatrenia sa zamestnalo od začiatku roka už 11 553 osôb. Za znižovaním nezamestnanosti stojí aj projekt Repas, ktorý slúži na rekvalifikáciu uchádzačov o zamestnanie. Počas jeho fungovania priniesol prácu pre 12,5 tisíca pôvodne nezamestnaných.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #sezónne práce