Väčšina nebankoviek podniká ďalej

"Pani Karolína si dnes (streda) požiadala o 200 eur," lákala včera ľudí na pôžičky na webe nebanková spoločnosť. Ide o jednu takmer z 300 nebankoviek, ktoré fungujú, aj keď nedostali licenciu od Národnej banky Slovenska. Licenciu zatiaľ má len 16 nebankoviek. NBS tvrdí, že nebankovky bez licencie nemôžu podnikať a môžu čeliť kontrolám a sankciám. Väčšina nebankoviek má na to opačný názor.

04.09.2015 12:00
pôžička, dôchodci, Foto:
Národná Banka Slovenska tvrdí, že ak nebanková spoločnosť poskytne úver bez jej licencie, tak takáto zmluva je neplatná a spotrebiteľ má povinnosť vrátiť len sumu, ktorú si požičal, bez toho aby musel platiť úroky.
debata (15)

Kritika sa zosypala aj na ďalšiu nebankovú spoločnosť Pohotovosť, ktorá napriek neudeleniu licencie nechala v stredu otvorené svoje Pôžičkárne. Napokon však spoločnosť tlaku ustúpila. „Aby boli vylúčené všetky pochybnosti, prehlasuje spoločnosť POHOTOVOSŤ, s. r. o., že žiadosti klientov o nové úverové zmluvy v zmysle zákona o spotrebiteľských úveroch neschvaľuje a takéto žiadosti o spotrebiteľské úvery bude do termínu vyrozumenia Národnou bankou Slovenska držať v evidencii bez realizácie vyššie uvedených spotrebiteľských úverových zmlúv,“ povedal Michal Hatina, hovorca spoločnosti Pohotovosť. Zamestnanci budú však ďalej priamo v pobočkách realizovať príjem splátok klientov či spisovať žiadosti klientov o posuny splátkových kalendárov.

Národná banka Slovenská tvrdí, že bez licencie nemôžu nebankové spoločnosti požičiavať ľuďom peniaze a činnosť musia prerušiť až do konečného rozhodnutia o vydaní alebo nevydaní licencie. „Veritelia musia svoju činnosť prerušiť, dokým im nebude udelené právoplatné povolenie,“ uviedla Martina Solčányiová, hovorkyňa NBS. Zároveň sa v centrálnej banke pripravujú kontroly dodržiavania zákazu poskytovania pôžičiek bez licencie.

Podnikanie aj bez licencie nebankové spoločnosti obhajujú tým, že o licenciu požiadali, ale doteraz nedostali rozhodnutie, či im bude, alebo nebude udelená. Nebankovky bez licencie aktuálne používajú aj také metódy, že dajú prísľub na vyplatenie pôžičky, ale až po tom, čo im bude schválená licencia. Poslednou kapitolou sú pôžičky živnostníkom, ktoré sa vraj môžu poskytovať aj bez licencie od Národnej banky Slovenska.

Niektoré nebankové spoločnosti si zo slovenských zákonov doteraz ťažkú hlavu nerobili. Inak by ľudia nemohli pre nesplatenie jednej splátky prísť aj o strechu nad hlavou. Tiež by sa nemohlo stať, že pôvodní majitelia by z vydraženého domu neuvideli ani euro, napriek tomu, že jeho hodnota niekoľkonásobne prevyšovala pôžičku od nebankovej spoločnosti. Či teraz nebankovky prestrelili, alebo sa im opäť nič nestane, ukáže až čas. Podľa NBS je požičiavanie bez licencie veľký problém. „Neoprávnené podnikanie môže byť trestným činom, to je však vecou orgánov činných v trestnom konaní,“ povedala Jana Kováčová, vedúca komunikačného oddelenia v NBS. Ak niekto poskytne spotrebiteľský úver bez povolenia, tak takáto zmluva je neplatná a spotrebiteľ má povinnosť vrátiť len sumu, ktorú si požičal, bez toho, aby musel platiť úroky alebo poplatky.

Podnikanie nebankových spoločností bolo vždy na hrane zákona. Inak by si napriek stanoveniu úrokového stropu nedovolili účtovať ľuďom úroky niekedy prekračujúce aj sto percent za rok. Štát im pritom na pôžičkách splatných v rozmedzí 6 až 12 mesiacov dovoľuje zarobiť maximálne 37,08 percenta za rok. Opatrenie platí posledný rok. Po započítaní všetkých úrokov a poplatkov tak môžu nebankové spoločnosti z pôžičky 1-tisíc eur legálne zarobiť maximálne 370,8 eura. Nebankové spoločnosti našli dieru v zákone prostredníctvom poskytovania takzvaných zmeniek. Tie vďaka vysokým úrokom dokázali úver vo výške 5-tisíc eur za necelé dva roky zvýšiť na neuveriteľných 17-tisíc eur.

V tomto prípade bolo rozhodovanie súdov Achillovou pätou súčasnej ochrany ľudí pred nebankovými spoločnosťami. Kým niektoré súdy vysoké úroky okamžite zmietli zo stola ako jasnú úžeru, iné nemali problém uložiť ľuďom povinnosť ich zaplatenia. Nejednoznačnosť v rozhodovaní má ukončiť až zjednocujúci výklad Najvyššieho súdu. Zároveň v parlamente vládni poslanci Smeru pripravili zmeny na posilnenie ochrany ľudí pred nebankovými spoločnosťami. Pripravované zmeny v zákonoch prikazujú súdom pred vydaním rozsudku preskúmať, či bola zmenka vydaná na krytie spotrebiteľského úveru. Ak áno, je automaticky neplatná, lebo poskytovanie zmeniek na pôžičky bežným ľuďom zákon automaticky zakazuje. Ďalej sa súdom umožní rýchle zastavenie exekúcie vykonanej na základe nezaplatenej zmenky spotrebného úveru.

V súvislosti s témou sa vo štvrtok stal incident, keď opozičného poslanca Alojza Hlinu, ktorý sa často snaží zviditeľniť na verejnosti, zobrala polícia, keď staval múr pred vstupom do jednej z kancelárií patriacich nebankovej spoločnosti Pohotovosť. Policajný prezident Tibor Gašpar včera infomoval, že Hlina je podozrivý z trestných činov neoprávneného zásahu do práva k domu, bytu a nebytovému priestoru a tiež v súvislosti s obmedzovaním osobnej slobody.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #pôžičky #NBS #nebankové spoločnosti #nebankovky