Zelené dotácie sú asociálne a pre bohatých, tvrdí štúdia

Vládne dotácie na podporu energetických úspor a využívanie "zelenej energie" sú sociálne nespravodlivé a neefektívne, pretože väčšinu z nich čerpajú bohatí. Vyplýva to zo štúdie Kalifornskej univerzity.

29.08.2015 08:24
debata (16)

Výskum sa týkal subvencií v sume vyše 18 miliárd dolárov, ktoré americká vláda poskytla v podobe daňových úľav od roku 2006 na to, aby si domácnosti inštalovali na strechách solárne panely, investovali do energetických úspor v obydliach a nakupovali drahé elektrické alebo hybridné automobily.

Štúdia zistila, že spodných 60 percent domácností z hľadiska príjmov dostalo len asi desať percent objemu subvencií. Horných 20 percent domácností s ročnými príjmami nad 75 000 dolárov získalo 60 percent celkovej sumy.

„Najextrémnejším prípadom je program zameraný na elektrické vozidlá, kde horná príjmová pätina získala asi 90 percent všetkých daňových kreditov,“ uviedli autori štúdie Severin Borenstein a Lucas Davis. „Pre tento prístup síce môžu byť niektoré politické či iné dôvody, bolo by ale zrejme ťažké obhajovať ho z hľadiska prerozdeľovania,“ dodali.

Podľa nich sú tieto programy vysoko nerovné aj kvôli tomu, že na ne nemajú šancu dosiahnuť ľudia, ktorí pre nižšie príjmy nemusia platiť dane z príjmu.

Na neefektívnosť politiky subvencií na podporu zelených zdrojov a úspor ukazuje podľa autorov štúdie rastúce množstvo dokladov. Ekonómovia sa podľa nich zhodnú, že najlepším nástrojom na znižovanie emisií skleníkových plynov a ďalších negatívnych externalít zo spotreby energie je buď zdanenie, alebo zavedenie systému obchodovania s obmedzeným objemom emisných povoleniek.

Zrušenie subvencií pre domácnosti, ktoré si budú nanovo chcieť inštalovať na strechách solárne panely, tento týždeň navrhla britská konzervatívna vláda. Podľa jej návrhu by táto suma od budúceho roka klesla o zhruba 90 percent a potom sa zrušila úplne. Ročné náklady tohto programu sa vyhupli na 800 miliónov libier, čo je dvojnásobok odhadov predošlej koaličnej vlády, ktorá ho zaviedla.

Podľa kritikov tento program umožňuje bohatým rodinám získavať dotácie, ktoré im v podstate platia aj tí, ktorí majú problémy platiť rastúce účty za energiu, a prepadajú sa tak do „energetickej chudoby“.

Napríklad britské ministerstvo energetiky uviedlo, že prudké zníženie a postupné zrušenie dotácií vyrieši problém premrštených výdavkov na tento program a ochráni „ťažko pracujúcich, ktorí platia účty“, napísal denník The Telegraph.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #zelená energia