Špekulácie s pozemkami neohrozia príchod Jaguaru

Podozrenia zo špekulatívneho kupovania pozemkov nakoniec sprevádzajú aj príchod automobilky Jaguar Land Rover. Tesne pred ohlásením príchodu štvrtej automobilky prišlo k lacnému predaju sedemdesiatich až osemdesiatich pozemkov. Ak by majitelia týchto parciel predávali priamo štátu, mohli byť bohatší o tisíce až o desaťtisíce eur. Kým štát štvorcový meter pozemku od ľudí kupuje za 15 eur, súkromná spoločnosť ľuďom platila sumu v rozmedzí 0,30 až päť eur.

28.08.2015 12:00
pozemky Foto:
Jaguar Land Rover by mal mať závod v priemyselnom parku tesne pred Nitrou v smere od Trnavy.
debata (1)

„V parlamente sme schvaľovali konkrétnu legislatívu smerujúcu proti špekulantom. Chcem oficiálne vyhlásiť, že vláda nebude špekulantom dávať nič,“ povedal slovenský premiér Robert Fico. Pôvodným vlastníkom poskytne štát právnu pomoc pri snahe zrušiť z dnešného pohľadu nevýhodné zmluvy o predaji pozemkov. „V prípade súdnych sporov môžu pôvodní majitelia využiť takzvaný odporovateľný úkon,“ dodal Fico. No konečné rozhodnutie o tom, kto je právoplatný majiteľ pozemku, bude až na súde.

Zabrániť špekulatívnym predajom sa štát snažil pomocou plomby v katastri nehnuteľností. Tiež podľa zákona o významných investíciách má štát predkupné právo na pozemky. „Výsledkom spoločného úsilia je, že dnes problém so špekulatívnym výkupom pozemkov evidujeme len u 4 percent vlastníkov, čo neohrozuje prípravné práce v rámci strategickej investície,“ uviedla hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková. Noví vlastníci pozemkov totiž podľa názoru ministerstva hospodárstva nemajú ako blokovať vybudovanie automobilky Jaguar Land Rover v priemyselnom parku Nitra.

„Prípadné súdne spory týkajúce sa týchto pozemkov v nijakom prípade nebudú mať vplyv na výstavbu strategického parku Nitra, pretože dôjde k využitiu zákonného inštitútu vyvlastnenia. Prípadné súdne spory o určenie vlastníctva na vyvlastnenie nemajú vplyv a odmena za pozemok bude vyplatená až tomu, koho určí súd za právoplatného vlastníka,“ povedala Žiaková.

Pozemky pod budúcu automobilku ležia v katastri Nitry a obcí Lužianky, Čakajovce, Zbehy. „Ľudia sú samozrejme nahnevaní a cítia sa podvedení. Rozhorčenie sa šíri hlavne zo susedných obcí. U nás sa zatiaľ nikto nepriznal k lacnému predaju pozemkov, ale je možné, že tí, čo predali, sa teraz boja výsmechu. V každom prípade bolo by dobré, ak by sa štátu podarilo zabrániť tomu, aby pôvodní vlastníci prišli o peniaze,“ reagoval Milan Greguš, starosta obce Čakajovce. Štátna spoločnosť MH Invest totiž vlastníkom pozemkov aktuálne núka 15 eur za štvorcový meter. To je výrazne menej, ako ľudia dostali od súkromnej spoločnosti. „Ponúkali sme vlastníkom odkúpenie ich pôdy za ceny, s ktorými súhlasili, v rozpätí od 0,30 až do päť eur,“ píše sa v stanovisku zverejnenom na webovej stránke spoločnosti Poľnohospodárska pôda. V niektorých prípadoch ľudia na rýchlom predaji pôdy prerobili tisíce až desaťtisíce eur.

Spoločnosť Poľnohospodárska pôda v stanovisku odmieta špekulatívny nákup pozemkov. „Poľnohospodárska pôda je obyčajná slovenská malá firma, bez akéhokoľvek politického krytia, bez zahraničných spoločníkov či investorov, bez zahraničných adries kdekoľvek vo svete. Nikto z nás nie je sused ani kamarát, ani sponzor Fica, Figeľa, Bugára, Matoviča, Sulíka, ani nikoho iného zo slovenských politikov.“ Spoločnosť zároveň ľudí varuje pred snahou zrušiť už uzatvorené zmluvy. „Stáva sa nám, že nás dodatočne po právoplatnom odpredaji pôdy našej spoločnosti kontaktuje jej bývalý vlastník s požiadavkou na odstúpenie od zmluvy alebo dodatočné navýšenie kúpnej ceny s argumentmi typu: dostali sme lepšiu ponuku, ako sme to predali vám, a preto odstupujeme od zmluvného vzťahu alebo žiadame viac peňazí. Takéto konanie považujeme za nekorektné a neoprávnené a proti takýmto praktikám sa budeme brániť,“ uviedol Marek Noga, konateľ spoločnosti Poľnohospodárska pôda vo Výzve vlastníkom poľnohospodár­skej pôdy.

Marek Noga vlastní podiel v spoločnosti UNIT.ING, kde je ďalším spoluvlastníkom Martin Urminský, ktorý zároveň pracuje aj na ministerstve hospodárstva. „Pán Urminský pracuje na ministerstve hospodárstva v sekcii energetiky, odbore medzinárodných vzťahov v energetike. Vzhľadom na jeho pracovné zaradenie nepredpokladáme, že mohol prísť do styku s dôvernými informáciami týkajúcimi sa priemyselného parku pri Nitre, ktoré by mohli byť zneužité a rešpektujeme prezumpciu neviny,“ reagovala Žiaková. Ministerstvo zároveň prisľúbilo nekompromisne konať, ak by sa nakoniec preukázalo, že za únikom stojí niektorý z jeho zamestnancov. Špekulatívny predaj pozemkov vyvolal aj otrasy na politickej scéne, keď opozičná strana Sieť upozornila na to, že zmluvy o kúpe pozemkov od spoločnosti Poľnohospodárska pôda sa nápadne podobajú na tie uzatvárané so štátnym MH Invest.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilka #pozemky #Jaguar Land Rover