Palivá by mali zlacnieť o 10 centov na liter

Klesajúce ceny ropy na svetových komoditných trhoch pocítia v najbližšom čase aj motoristi. Podľa niektorých analytikov by ceny benzínu a nafty mohli klesnúť od piatich do desiatich centov.

26.08.2015 13:00
nafta, benzín, palivá Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (25)

„Cenu benzínu a nafty na Slovensku a v Česku najviac ovplyvňuje vývoj na burze v Rotterdame. V uplynulom týždni tam benzín zlacňoval o 6,5 percenta a cena nafty sa znížila o 3,2 percenta. Navyše euro oproti doláru posilnilo v rovnakom období o 2,5 percenta. Z týchto dôvodov očakávame, že pohonné hmoty na Slovensku v najbližších týždňoch klesnú až o 10 centov,“ tvrdí analytik spoločnosti Colosseum Petr Habiger.

Podľa Štatistického úradu SR sa benzín Natural 95 minulý týždeň predával priemerne asi za 1,36 eura za liter a nafta za 1,12 eura.

Cenu ropy zráža ku dnu ekonomické ochladenie Číny, ktorá je najväčším spotrebiteľom pohonných hmôt na svete a druhým najväčším svetovým spotrebiteľom ropy. Čierneho zlata je na trhu tiež prebytok. Začiatkom tohto týždňa dosiahla ropa nové minimá za zhruba šesť a pol roka.

Cena ropy Brent sa v pondelok predpoludním dokonca dostala k hranici 43 dolárov za barel, čo bola jej najnižšia hodnota od marca roku 2009. V utorok sa vrátila k miernemu rastu a dosiahla úroveň zhruba 44 dolárov.

„Podľa našich odhadov cena ropy môže klesať aj naďalej. Nebolo by prekvapením, keby severomorská ropa Brent zlacnila k hranici 30 dolárov za barel. V každom prípade úroveň 40 dolárov za barel, ku ktorej sa cena postupne približuje, bude pôsobiť ako psychologická hranica, ktorá môže na trhu nejaký čas odolávať ďalšiemu poklesu,“ myslí si Habiger.

Očakáva sa, že severomorská ropa Brent zlacnie... Foto: Infografika: Pravda/Braunsteiner
vývoj cien ropy Očakáva sa, že severomorská ropa Brent zlacnie k hranici 30 dolárov za barel.

Pokles cien je najviac zasiahnutý narastajúcou produkciou ropy kartelu OPEC (Organizácia krajín vyvážajúcich ropu, pozn. red.). Ten zvýši podľa odhadov agentúry Reuters svoju produkciu na 33 miliónov barelov ropy denne, pretože sa snaží udržať svoj trhový podiel.

V júli pritom krajiny OPEC-u ťažili 32 miliónov barelov denne, čo zodpovedá najvyššej úrovni od roku 2008. Do konca júla rástla aj produkcia v Spojených štátoch amerických, keď dosiahla rekordnú úroveň 9,6 milióna barelov denne.

Aktuálne však mierne klesla na 9,4 milióna barelov denne. Údaje spoločnosti Baker Hughes Inc. navyše hovoria o tom, že počet aktívnych vrtných súprav v USA vzrástol o 2 na 674, čo je najvyššia úroveň od mája tohto roka.

Niektorí členovia OPEC-u nedávno žiadali o núdzové zasadnutie, keďže sa od júna ceny ropy prepadli až o 40 percent. Ustúpiť však nechce Saudská Arábia, ktorá má v OPEC-u hlavné slovo. Najbližšie oficiálne plánované stretnutie bude až začiatkom decembra.

„O podobných žiadostiach som počul naposledy na jar. Situácia je pre OPEC zložitá, pretože v súčasnosti ťažia výrazne nad kvóty. Pokiaľ nie sú krajiny OPEC-u schopné dodržiavať ,vysoké' kvóty, tak sú oprávnené pochybnosti o tom, že ani ústupky Saudskej Arábie a zníženie kvót by neprinieslo očakávaný efekt. Takže očakávam, že zásah OPEC-u nepríde. Je potrebné si uvedomiť, že akýkoľvek zásah OPEC-u za účelom rastu cien znamená pomoc ťažiarom na severoamerickom kontinente,“ vysvetľuje analytik X-Trade Brokers Jiří Tyleček.

Ďalším faktorom, ktorý spôsobuje pokles ceny ropy na trhu, je situácia v Iráne. Ten spolu so šiestimi svetovými mocnosťami uzatvoril konečnú dohodu o iránskom jadrovom programe. „Politici dosiahli dohodu, ktorá má za následok zrušenie zbrojného embarga OSN (Organizácie Spojených národov, pozn. red.). Irán má 158 miliárd barelov ropných zásob, ale vývoz jeho ropy bol do značnej miery v dôsledku sankcií zablokovaný,“ komentuje Habiger.

Medzinárodná agentúra pre energiu (EIA) odhaduje, že Irán bude schopný zvýšiť svoju produkciu ropy zo súčasných 2,8 milióna barelov denne zhruba na 3,5 milióna barelov denne, a to v priebehu niekoľkých mesiacov od zrušenia sankcií.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #ceny #palivá