Žraloci ovládli energetiku

Deväť rokov od privatizácie 66 percent akcií Slovenských elektrární taliansky Enel odchádza. V pondelok oznámil zámer predať podiel Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH).

25.08.2015 12:00
Mochovce, elektráreň Foto: ,
Pre vládu zostáva prioritou dokončenie tretieho a štvrtého bloku atómovej elektrárne v Mochovciach.
debata (25)

Za holdingom stojí český miliardár Pert Křetínský, slovenský finančník Patrik Tkáč a tiež skupina J&T, ktorá je označovaná za finančných žralokov. EPH už ovládol slovenské plynárenstvo a tiež distribúciu elektriny na strednom Slovensku.

V prípade získania dominantného výrobcu elektriny si žraloci prakticky podmania domácu energetiku, pričom obrovský vplyv už majú aj v bankovníctve, cestovnom ruchu či maloobchode s potravinami.

Energetická spoločnosť Enel informuje trh, že začala exkluzívne rokovania o predaji svojho väčšinového podielu v Slovenských elektrárňach s Energetickým a průmyslovým holdingom.
talianska spoločnosť Enel

Do akcionárskej štruktúry J&T nedávno vstúpil čínsky China Energy Limited Company, ktorého podiel má postupne po naliatí 700 mil. eur vzrásť až na 30 percent. Kúpa Slovenských elektrární by tak nepriamo mohla byť aj prvou dlho očakávanou veľkou čínskou investíciou na Slovensku.

Enel sa chce predajom Slovenských elektrární (SE) zbaviť niekoľkomiliar­dových dlhov, ktoré vznikli pri dostavbe Mochoviec. Samotná cena za 66-percentný podiel sa odhadovala okolo miliardy eur. Enel v roku 2006 za akcie zaplatil 840 mil. eur., pričom však čisté zisky SE za roky 2006 až 2014 dosiahli spolu 2,4 miliardy eur a investovali sa do Mochoviec.

Vláda podmieňuje zmenu vlastníkov SE práve dostavbou Mochoviec, o ktorú má záujem aj ruský kapitál, pričom Křetínský projekt označil za nevýhodný. Je preto možná dohoda s vládou podobne, ako keď EPH vstupoval do Slovenského plynárenského priemyslu a nechal slovenskej vláde oblasť predaja plynu pre domácnosti a firmy.

„Talianska energetická spoločnosť Enel informuje trh, že začala exkluzívne rokovania o predaji svojho väčšinového podielu v Slovenských elektrárňach s Energetickým a průmyslovým holdingom. V závislosti od výsledku rokovaní by obidve strany v najbližších týždňoch mohli dospieť k podpisu záväznej dohody,“ uviedla v pondelok v tlačovom vyhlásení spoločnosť Enel.

Slovensku v SE patrí 34 percent akcií. Slovenský premier Robert Fico viackrát otvorene prejavil záujem o posilnenie vplyvu v podniku. Dohoda je možná. Šéf EPH Křetínský sa totiž v minulosti vyjadril, že do kúpy Slovenských elektrární pôjde len v prípade „kreatívneho prístupu“ a pri uzavretí komplexnej dohody so slovenskou vládou a Enelom.

Štát sa zatiaľ nevyjadril, či by podporil ponúkanú zmenu vlastníka SE. „Ide o rozhodnutie spoločnosti Enel a ministerstvo hospodárstva ho nebude komentovať. Pre vládu zostáva prioritou dokončenie tretieho a štvrtého bloku atómovej elektrárne v Mochovciach, kde očakávame razantné kroky zo strany Enelu ako majoritného akcionára Slovenských elektrární, smerujúce k dokončeniu prác a spusteniu prevádzky v dohodnutých termínoch,“ reagovala hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková.

„Za Energetický a průmyslový holding môžem potvrdiť, že sme so spoločnosťou Enel naozaj začali časovo obmedzené exkluzívne rokovania o predaji ich podielu v Slovenských elektrárňach. Viac informácií v túto chvíľu nemôžeme poskytnúť,“ povedal Daniel Častvaj, hovorca Energetického průmyslového holdingu. V minulosti holding upozorňoval na možnú stratovú prevádzku rozostavaného tretieho a štvrtého bloku Mochoviec, ktorý je súčasťou Slovenských elektrární.

„Pri trhovej cene elektriny okolo 40 eur za megawatthodinu by prevádzka jadrovej elektrárne Mochovce mohla generovať účtovnú stratu na úrovni takmer sto miliónov eur ročne,“ uviedol v októbri 2014 analytik J&T banky Michal Šnobr. Tento problém by vláda mohla vyriešiť garantovaním výkupných cien elektriny.

Takéto riešenie by pre štát nemuselo byť výhodné, keďže viaceré analýzy z minulosti hovorili, že pri trhových cenách elektriny okolo 35 eur za megawatthodinu výroba v novej jadrovej elektrárni nemusí byť zisková. Na druhej strane, životnosť jadrového zdroja je aj 60 rokov, počas ktorých sa situácia môže vyvíjať rôzne.

Rozpočet výstavby tretieho a štvrtého bloku atómovej elektrárne v Mochovciach sa vyšplhal na 4,63 miliardy eur. Projekt sa financuje na úkor dividend z elektrární, ktorých sa v prospech Mochoviec vzdal Enel aj slovenská vláda. Posledné navýšenie rozpočtu o 830 miliónov eur vláda spolu s Enelom schválila počas valného zhromaždenia v novembri 2014. Podľa aktuálnych plánov má prísť k dokončeniu 3. bloku koncom roka 2016 a štvrtého v priebehu roku 2017.

Pôvodne sa pritom s dostavbou Mochoviec počítalo už v roku 2012 za sumu 2,8 miliardy eur. Následne prišlo k viacerým posúvaniam termínov spoločne so zvyšovaním konečnej ceny dostavby. Štátu sa pri aktuálnom zvyšovaní rozpočtu nepodarilo s Enelom dohodnúť na prípadných sankciách za to, ak sa Mochovce opäť nedokončia v stanovených termínoch 2016 a 2017.

„Na základe existujúcej akcionárskej zmluvy nie je možné zaviesť penále za nesplnenie termínu dostavby Mochoviec. No aktuálne dohodnutý termín aj cena sú už definitívne,“ ubezpečil vtedajší minister hospodárstva Pavol Pavlis. Garanciou má byť vyššia kontrola štátu nad vynakladaním peňazí slúžiacich na dostavbu.

Otázne je, ako Taliani plánujú dokončiť atómovú elektráreň v Mochovciach pri plánovanom ukončení svojho predaja v Slovenských elektrárňach do konca roka 2015. Dohoda šéfa Enelu a premiéra Roberta Fica má znieť, že odborníci z Enelu zostanú v Mochovciach aj po zmene hlavného vlastníka elektrární.

„Rád by som využil túto príležitosť na potvrdenie záväzku Slovenských elektrární a skupiny Enel dokončiť elektráreň,“ uviedol nedávno po skončení valného zhromaždenia Luca D'Agnese, generálny riaditeľ Slovenských elektrární.

Enel predáva svoj podiel v Slovenských elektrárňach v rámci rozsiahleho predaja majetku s cieľom znížiť zadlženosť spoločnosti o 5 miliárd eur zo sumy približne 40 miliárd eur.

Okrem Energetického a průmyslového holdingu mal o kúpu Slovenských elektrární (SE) záujem aj Slovnaft z maďarskej skupiny MOL spolu s maďarským štátnym podnikom MVM. Záujem mala aj čínska China National Nuclear Corporation, ktorá mohla byť silným záujemcom pre spájanie finančnej skupiny J&T s čínskym kapitálom.

Medzi záujemcami figuroval aj fínsky Fortum a predtým aj štátny český ČEZ, ktorého však ratingové agentúry varovali, že SE majú horšie úverové portfólio, čo by premietli do ratingu ČEZ-u.

Talianskemu Enelu sa predaj podielu v Slovenských elektrárňach dlhodobo komplikuje pre spory so súčasnou vládou Roberta Fica. Slovensko, napríklad, odstúpilo od zmluvy o prenájme Vodnej elektrárne Gabčíkovo. Najväčšia riečna elektráreň je aktuálne pod správou Vodohospodárskej výstavby.

Vodná elektráreň Gabčíkovo pracuje s ročnými tržbami okolo 100 miliónov eur a Slovenské elektrárne do vypovedania zmluvy o prenájme dostávali každý rok 35 percent výnosov z elektriny vyrobenej v Gabčíkove a zvyšných 65 percent zostávalo v štátnej Vodohospodárskej výstavbe.

Slovenské elektrárne sa po odstúpení od zmluvy rozhodli obrátiť na arbitrážny súd a žiadajú odškodné 588 miliónov eur. Vláda, naopak, za neoprávnenú prevádzku Gabčíkova žiada 492 miliónov eur. Keď EPH ovládol plynárne, všetky podobné arbitrážne spory nový akcionár stiahol.

Energetický a průmyslový holding manažérsky ovláda spoločnosti Eurstream, SPP – distribúcia, Nafta a Pozagas. Ďalej jej patrí druhý najväčší regionálny distribútor elektrickej energie Stredoslovenská energetika, ale aj menej známi distribútori ako Ep Energy Trading. Ďalej je to spoločnosť zameraná na budovanie veterných parkov EP Renewables. V obci Strážskom zas zo slnečných panelov (FVE) vyrábajú elektrinu firmy Triskata a Arisun. Bioplynovú stanicu v obci Bošany prevádzkuje firma Alternative Energy zo skupiny EPH.

Chronológia zmeny vlastníkov Slovenských elektrární

  • 1. augusta 2002 – vláda začala súťaž na predaj elektrární, prihlásilo sa desať investorov
  • júl 2004 – konečné ponuky podali český ČEZ, taliansky Enel a ruský InterRAO
  • 27. apríla 2006 – Enel prebral 66 percent akcií Slovenských elektrární (SE), za ktoré zaplatil 840 mil. eur
  • 23. februára 2007 – Enel oznámil, že dostavia Mochovce. Dostavba sa oproti pôvodným plánom predražila takmer 2-násobne, na 4,6 mld. eur, a mešká už 4 roky (bloky sa majú dokončiť v rokoch 2016 a 2017), čo zvýšilo záväzky SE (ku koncu roka dosiahli sumu 4,5 mld. eur) a neskôr prispelo k verdiktu Enelu odísť z SE. Ceny elektriny na trhoch navyše spadli a Mochovce prvé roky po spustení budú asi predávať elektrinu so stratou
  • jún 2014 – Enel pripustil predaj podielu v Slovenských elektrárňach, aby znížil dlhy skupiny
  • november 2014 – Predbežný záujem o kúpu 66 % akcií SE prejavili český EPH, český ČEZ (neskôr proces opustil), Slovnaft (z maďarskej skupiny MOL) spolu s maďarským MVM, fínsky Fortum a čínsky China National Nuclear Corporation. Ruský Rosatom z hry vypadol už skôr.
  • marec 2015 – privatizácia SE sa ukázala ako nevýhodná, keďže po zdražení elektriny čisté zisky elektrární za roky 2006 až 2014 už dosiahli spolu 2,4 miliardy eur, peniaze SE spätne investovali do Mochoviec
  • apríl 2015 – vláda SR má pri zmene vlastníka záujem o posilnenie vplyvu v SE (štát má 34 % akcií), požaduje dostavbu Mochoviec (zotrvanie zástupcov Enelu v SE až do dokončenia Mochoviec) a zváži prípadné navýšenie podielu v SE podľa dohody s budúcim vlastníkom
  • 24. augusta 2015 – Enel oznámil, že exkluzívne začína rokovať o predaji podielu v SE s EPH

Kde pôsobia finanční žraloci z J&T

Energetika, plynárenstvo

  • Cez Energetický a průmyslový holding (EPH) v pozadí aj s českým boháčom Danielom Křetínským sú vo viacerých podnikoch
  • Pod EPH patrí Slovenský plynárenský priemysel – tranzit a distribucia plynu bez obchodu, ktorý zostal štátny
  • EPH vlastní aj Stredoslovenskú energetiku
  • Najnovšie EPH exkluzívne rokuje s talianskym Enelom o kúpe 66 % akcií Slovenských elektrární

Akcionárska štruktúra EPH

  • 67 % – Daniel Křetínský a Patrik Tkáč
  • 33 % – investori štruktúry J&T

Akcionárska štruktúra J&T

  • Jozef Tkáč – 47,5 %
  • Ivan Jakabovič – 47,5 %
  • China Energy Limited Company – 5 %

Ďalšie aktivity J&T

  • Investičné bankovníctvo
  • Bankovníctvo pre bežných ľudí
  • Hotelierstvo, cestovný ruch
  • Developerstvo, reality
  • Strojárstvo
  • Médiá
  • Maloobchod s potravinami

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Enel #J&T #EPH #Slovenské elektráne