Ukrajina je bližšie k dohode o zoškrtaní dlhov

Ukrajina a skupina jej najväčších veriteľov sa priblížili k dohode o reštrukturalizácii dlhu, ktorá bude zahŕňať aj zoškrtanie dlhu v celkovom objeme 19 miliárd USD o 20 percent. Uviedol to v pondelok denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na informované zdroje.

25.08.2015 07:51
debata (27)

Rokovania sa ťahajú už viac ako päť mesiacov. Zadrhli sa na tom, či by mala byť zoškrtaná aj istina a v akej výške. Investori boli proti zníženiu hodnoty dlhopisov a navrhovali iba predĺženie splatnosti, zatiaľ čo Ukrajina chcela zníženie hodnoty dlhu o 40 percent. Podľa zdrojov by predbežná dohoda mohla byť oznámená ešte tento týždeň.

Ukrajinské ministerstvo financií odmietlo komentovať detaily správy. „Žiadna dohoda ešte nebola dokončená a všetky možnosti zostávajú otvorené,“ povedal zástupca ministerstva. Informácie nepotvrdili ani majitelia dlhopisov.

Trhy už dlhší čas špekulujú, že obe strany by sa mohli dohodnúť na zoškrtaní dlhu o 20 percent.

Informovaný zdroj agentúre Reuters povedal, že výbor veriteľov chce uľahčiť dokončenie dohody, pretože si uvedomuje, že Ukrajina čelí veľmi zvláštnym okolnostiam. „Ich postoj je jasný: nikdy neverili, že zoškrtanie dlhu je nevyhnutné, ale napriek tomu, pre dokončenie dohody, urobili veľmi významné ústupky,“ povedal zdroj.

Ukrajina sa následkom zlého hospodárenia a konfliktu sa separatistami na východe krajiny pohybuje na pokraji štátneho bankrotu. Reštrukturalizáciou zahraničného dlhu štátu a štátnych organizácií chce Kyjev ušetriť do roku 2018 viac ako 15 miliárd dolárov. Reštrukturalizácia je súčasťou záchranného programu v objeme 40 miliárd dolárov, na ktorom sa krajina tento rok dohodla s Medzinárodným menovým fondom (MMF).

27 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #reštrukturalizácia #Ukrajina