Štát čaká, pre koho sa Enel v elektrárňach rozhodne

Štát je zatiaľ v procese predaja majoritného podielu Slovenských elektrární skôr v pozícii pozorovateľa. Minister hospodárstva Vazil Hudák vo štvrtok na tlačovej konferencii uviedol, že vláda zatiaľ žiadne rokovanie s vedením Enelu, ktorý majoritu v Slovenských elektrárňach predáva, nenaplánovala.

20.08.2015 11:33
debata

Ako dodal, kabinet zatiaľ vyčkáva, ako sa taliansky investor rozhodne pri výbere preferovaného partnera, pričom toto rozhodnutie by podľa Hudáka malo podľa posledných informácií padnúť koncom augusta alebo začiatkom septembra.

Minister hospodárstva zároveň potvrdil, že záväzne svoj záujem o kúpu 66-percentného podielu v Slovenských elektrárňach potvrdili dva subjekty. A to konzorcium MVM Group spolu so Slovnaftom a Energetický a průmyslový holding (EPH), ktorého vlastníkmi sú český podnikateľ Daniel Křetinský, slovenský Patrik Tkáč a finančná skupina J&T. Hudák potvrdil aj medializované informácie, že o podiel v elektrárňach sa zaujíma aj Čínska národná jadrová spoločnosť (CNNC). "Očakáva sa, že záväzná ponuka z ich strany by mala ísť k Enelu do konca augusta. Takže tento proces na strane Enelu beží. My v tomto samozrejme nezohrávame nejakú úlohu, ale pozorujeme, ako sa to vyvíja,“ dodal minister.

Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66-percentným podielom. Zvyšných 34 % akcií vlastní Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Na kúpu slovenského výrobcu elektriny vynaložil Enel pred deviatimi rokmi necelých 840 miliónov eur. Spoločnosť Slovenské elektrárne disponuje vyše päťtisíc megawattmi inštalovaného výkonu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Enel