Obilia je dosť, s kukuricou a repou to bude horšie

Výsledky tohtoročnej žatvy sú podľa ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomíra Jahnátka zatiaľ celkom uspokojivé.

18.08.2015 18:24
debata (4)

Povedal to počas svojho žatevného výjazdu v Poprade. Celkovo má Slovensko veľkú časť žatvy za sebou, podľa predbežných čísel sú výsledky v oblasti hustosiatych obilnín v porovnaní s päťročným priemerom celkom dobré.

„Čo sa týka jesenných plodín, situácia bude zložitejšia, najmä v prípade kukurice a cukrovej repy. Pokiaľ nebude dostatočne pršať, výnosy budú asi nižšie a možno očakávať aj 20– až 30-percentné úbytky v porovnaní s minulým rokom,“ zhodnotil situáciu minister.

V prípade hustosiatych obilnín, ktoré boli zasiate pre tento rok, sa z celkovej výmery 562 tis. hektárov nachádza pod strechou už 86,44 % úrody. Oveľa lepšia je v tomto roku kvalita najmä potravinárskej pšenice, teda jej výkupná cena by podľa Jahnátka mala byť vyššia. Dopad sucha na hustosiate obilniny počas uplynulých mesiacov podľa Jahnátka nebol výrazný, keďže ani jar nebola krutá. Ako povedal, sucho skôr ovplyvní jesenný zber zemiakov i repy.

Najviac však dostala zabrať kukurica. „Tam, kde sa nezavlažovala, sú porasty na úrovni možno 70 až 75 percent, ako by mala byť v tomto období,“ upozornil minister. Mnohí poľnohospodári podľa jeho slov zvažujú, čo spraviť – či ešte počkať, alebo už spracovať kukuricu na siláž.

„V mnohých oblastiach sa nezrealizovala druhá kosba trávnatých a ďatelinových porastov, teda musia aj niečím kŕmiť hovädzí dobytok. Preto musia likvidovať niektoré lány, ktoré boli určené ako kukurica na zrno a musia ísť do siláže,“ vysvetlil minister. Aký bude stav a čo bude krmovinou základňou predovšetkým pre hovädzí dobytok, bude podľa jeho slov zrejmé až v októbri.

Čo sa týka obilnín, Jahnátek tvrdí, že Slovensko je v tomto prípade sebestačné na sto percent. „Z hľadiska vlastnej spotreby sme okolo štyroch až piatich percent prebytkoví, teda nie sme odkázaní na dovoz obilnín,“ povedal v utorok v Poprade. Napriek dobrej úrode sú však poľnohospodári podľa Jahnátka rukojemníkmi obchodníkov. "Nie sú sektorom, ktorý by vedel úplne spotrebovať vlastnú produkciu, a obchodníci sa správajú trhovo v každom momente. Čím je vyššia úroda, tým sú nižšie výkupné ceny, čím je nižšia úroda, tým sú výkupné ceny vyššie,“ povedal.

Za klasický príklad označil rok 2012, keď bola úroda až o 30 percent nižšia ako dlhodobé priemery, ale výkupné ceny boli v niektorých komoditách až o sto eur viac, ako boli bežne. „Minulý rok bol mimoriadne úrodný, ale priemerné výkupné ceny zase klesli natoľko, že poľnohospodári v konečnom dôsledku zarobili skoro to isté. Dúfam, že poľnohospodári dokážu tento rok vykontrahovať lepšie ceny, aj preto si mnohí držia produkciu na skladoch a čakajú na výhodnejšie podmienky, keďže ceny po žatve sú zvyčajne najnižšie,“ uzavrel Jahnátek.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #žatva #obilie #kukurica