Nemci si kupujú právo prevádzkovať grécke letiská

Grécka vláda predá nemeckej letiskovej spoločnosti Fraport práva na prevádzkovanie 14 regionálnych letísk v krajine.

18.08.2015 17:12
debata (224)

Uvádza sa to podľa agentúry AP v utorňajšom vládnom vestníku. Je to prvá zo série privatizácií, ku ktorým musí radikálne ľavicový kabinet pristúpiť v rámci dohody o novom záchrannom programe.

Prevádzkovateľ frankfurtského letiska získa za 1,23 miliardy eur koncesiu na spravovanie gréckych letísk, z ktorých niekoľko je na turisticky obľúbených ostrovoch. Vláda Alexisa Tsiprasa, ktorá nastúpila v januári s cieľom zvrátiť reformy dvoch doterajších záchranných programov, pôvodne chcela existujúci privatizačný program zrušiť.

Tsipras ale musel odpor k predaju štátneho majetku prehodnotiť, aby Grécko získalo nový úverový balík v sume až 86 miliárd eur. Bez nových úverov by krajina nemohla splácať dlhy a hrozilo by jej nútený odchod z eurozóny.

Minulý týždeň grécky parlament a zástupcovia eurozóny schválili tretí záchranný balík pre Grécko. Osud Tsiprasovej vlády je však neistý. Krajné krídlo vládnucej strany Syriza podľa gréckych médií v prípade hlasovania o dôvere vládu nepodporí, čo by znamenalo predčasné voľby. Grécky premiér doteraz neoznámil, či chce hlasovanie o dôvere vyvolať, podľa médií to ale urobí zrejme tento týždeň.

224 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #privatizácia #Syriza