Potravinári sú za celoplošné zníženie DPH na potraviny

Potravinárska komora Slovenska (PKS) vníma plánované zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané potraviny z 20 na 10 % ako strategické rozhodnutie vlády SR, ktoré môže pozitívne ovplyvniť správanie spotrebiteľov.

17.08.2015 11:29
debata (12)

Ako uviedla komora v pondelok vo svojom stanovisku, dlhodobo upozorňuje na skutočnosť, že Slovensko má jednu z najvyšších DPH na potraviny v rámci EÚ. „Slovenskí potravinári sú tak, pri zohľadnení ďalších vysokých vstupných nákladov, na pultoch obchodov so svojimi produktmi v konkurenčnej nevýhode,“ poznamenali potravinári. PKS preto víta akékoľvek snahy vlády SR znížiť sadzbu DPH na potraviny.

Komora však zastáva názor, že DPH na potraviny by mala byť znížená celoplošne s výnimkou alkoholických nápojov, čo je v súlade s európskou legislatívou. „Daňový systém by mal byť čo najjednoduchší, transparentný a logický, aby spotrebiteľa neovplyvňoval pri výbere tovarov. Rozdelenie potravín do dvoch sadzieb zavádza diskrimináciu nielen jednotlivých potravinárskych podnikov, ale aj jednotlivých vzájomne nahraditeľných kategórií potravín,“ upozornila PKS.

Podľa potravinárov umelé rozčlenenie potravín do dvoch sadzieb predstavuje nielen nerovnosť medzi potravinárskymi subjektmi, ale sťažuje tiež výber daní. „Fakturácia dvojitej sadzby DPH zbytočne zaťaží ako výrobné podniky, rovnako tak aj obchodný sektor, kde bude pre predajcu veľmi ťažké správne určiť príslušnú sadzbu DPH pre danú potravinu,“ dodala PKS. Podľa potravinárov návrh kategórií pre zníženie sadzby DPH neodzrkadľuje na Slovensku reálny spotrebný kôš nízkopríjmových domácností, ktorým by určite finančne pomohlo plošné zníženie DPH na všetky potraviny.

Zníženie DPH vyvolá podľa PKS zníženie spotrebiteľských cien, čo bude mať za následok okamžitý rast predaja. Zníženie DPH na potraviny by malo mať pozitívny dopad na spracovanie domácich poľnohospodárskych surovín. PKS vníma predložený návrh ako prvý krok na pomoc domácim potravinárom a súčasne navrhuje otvoriť diskusiu na tému celoplošného zníženia DPH na potraviny.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #DPH #spotrebitelia #Potravinárska komora Slovenska