Na distribútorov energií si posvieti regulačný úrad

Regulačný úrad dostane od štátu viac peňazí, aby mohol dôkladne skontrolovať, čo si účtujú distribútori elektriny a plynu do nákladov. Po návšteve Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) to uviedol premiér Robert Fico.

14.08.2015 10:47
debata (1)

Vyšší rozpočet umožní regulačnému úradu podrobne zhodnotiť výšku majetku distribučných spoločností a skontrolovať, čo všetko si dávajú do nákladov, ktoré potom zvyšujú koncové ceny energií. Pôjde o spoločnosti, ktoré distribuujú elektrinu a plyn. Podľa premiéra sú náznaky, že do ceny vstupujú aj neoprávnené náklady. Ak by to tak bolo, regulačný úrad by im tieto náklady pri stanovovaní regulovaných cien nemusel uznať, čo by mohlo viesť k zníženiu poplatkov za distribúciu a následne aj koncovej ceny energií.

Fico zároveň bránil reguláciu cien energií. Uviedol, že opozičné strany Sieť, KDH a Most-Híd majú za cieľ postupne znížiť alebo odstrániť reguláciu cien energií pre domácnosti a malé podniky. Opozícia predpokladá, že konkurenčné prostredie by ceny energií znížilo. Fico argumentoval, že zrušenie regulácie cien elektriny pre malé podniky počas vlády Ivety Radičovej viedlo k pätinovému nárastu cien elektriny. Preto podľa neho jeho vláda zaradila malé podniky opäť medzi subjekty, ktoré môžu využívať regulované ceny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #elektrina #ÚRSO