Gréci majú ďalší privatizačný plán

Grécka vláda má v najbližších troch rokoch sprivatizovať štátny majetok vo výške viac ako 6 miliárd eur. Dohodla sa tak s medzinárodnými veriteľmi, ktorí to vyžadovali ako jednu z podmienok na zaslanie tretieho balíka finančnej pomoci vo výške 85 miliárd eur. Skúsenosti z minulosti však ukazujú, že o grécke podniky nejavia investori záujem.

13.08.2015 13:00
debata

Keď bolo Grécko v roku 2010 prvýkrát zachránené, trojica veriteľov (Medzinárodný menový fond, Európska centrálna banka a Európska komisia, pozn. red.) krajine nariadila, aby predala aspoň štátne aktíva v hodnote 50 miliárd eur a získala tak prostriedky na splatenie svojho dlhu. Termín bol stanovený na rok 2015. Cieľ bol v priebehu ďalších mesiacov znížený na 19 miliárd eur, neskôr na 15 miliárd eur. Reálne však Gréci predali od roku 2010 majetok za takmer tri miliardy eur. Podľa aktuálneho plánu, ktorý vyplýva z memoranda o porozumení medzi Aténami a zahraničnými veriteľmi, krajina bude rýchlo privatizovať prístavy, regionálne letiská a prevádzkovateľa energetickej siete.

Atény sa v memorande zaviazali prijať do októbra 2015 „nezvratné kroky“ pri privatizácii prevádzkovateľa energetickej siete, spoločnosti ADMIE, ak nepredložia alternatívny program, ktorý by priniesol rovnaké výsledky. Grécko zároveň musí do konca októbra oznámiť termíny prijímania záväzných ponúk na privatizáciu prístavov Pireus a Solún. Grécki predstavitelia sa okrem toho zaviazali „pri terajších podmienkach“ predať regionálne letiská, pričom víťazného záujemcu krajina už vybrala. V závere minulého roka Atény uviedli, že si zo záujemcov o prevádzkovanie 14 regionálnych letísk vybrali nemeckú spoločnosť Fraport. Transakcia sa však pozastavila po tom, čo sa v januári v Grécku moci ujala ľavicová vláda premiéra Alexisa Tsiprasa.

Grécko sa dohodlo v rámci privatizácie na vytvorení nového nezávislého fondu, ktorý bude spravovať privatizovaný majetok. Riadiť ho budú grécki experti, dohliadať na nich však majú európske inštitúcie. Celkovo by malo vo fonde pribudnúť 50 miliárd eur. Peniaze sa majú využiť na rekapitalizáciu gréckych bánk. Nový fond má získať spomínaných 50 miliárd eur počas obdobia trvania tretej pôžičky. Tú môžu Gréci splácať desaťročia. Grécky denník Ekathimerini uvádza, že pôjde odhadom o 30 až 35 rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #dlhy #privatizácia