Poliaci pre horúčavy vypínajú elektrinu, Slovákom to nehrozí

Slovenské firmy sa nemusia obávať obmedzenia dodávok elektriny pre horúce letné dni, ako je to v súčasnosti napríklad v Poľsku.

12.08.2015 19:38
debata (17)

Problémy zatiaľ nehlási ani prevádzkovateľ prenosovej sústavy, Slovenská elektrizačná prenosová sústava, ani dominantný výrobca elektriny, Slovenské elektrárne. Ako uviedol pre portál vEnergetike.sk vedúci odboru komunikácie SEPS Norbert Deák, v súčasnej dobe je v elektrizačnej sústave SR približne vyrovnaná spotreba a domáca výroba.

„Na nárast zaťaženia z titulu zvýšených teplôt reagujú už pri plánovaní dodávatelia elektriny, ktorí by si tento nárast spotreby mali zabezpečiť v rámci bilancie svojich odberateľov a tomu prispôsobiť nákup elektriny či už na Slovensku alebo v zahraničí. Naša spoločnosť zodpovedá za vyrovnanú výkonovú bilanciu v reálnom čase, na čo jej slúžia pripravené regulačné rezervy zdrojov elektriny,“ dodal Deák.

Slovenské elektrárne vyrábajú elektrinu podľa plánov. „Vysoké teploty nespôsobujú Slovenským elektrárňam prevádzkové problémy, elektrárne pracujú podľa plánu pri plnom zachovaní bezpečnostných štandardov,“ povedala hovorkyňa elektrární Janka Burdová.

Slovensko v súčasnosti dokonca Poľsku pomáha s elektrinou. „V posledných dňoch sa do problémov dostali naši severní susedia, ktorým pomáhame riešiť deficit vo výrobe z našich rezerv poskytnutím takzvanej havarijnej výpomoci,“ uzavrel Deák.

Ako v utorok informoval portál vEnergetike.sk, problémy poľských energetikov s horúčavami vyústili do obmedzenia dodávok elektriny priemyselným zákazníkom. Ako naznačil poľský minister hospodárstva Janusz Piechocinski, mimoriadne opatrenia by mohli trvať až do 30. augusta, pričom domácností sa zatiaľ nijako nedotýkajú. Dôvodom problémov v rozvodnej sieti je najmä úbytok kapacity kvôli problémom s chladením poľských elektrární.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #energia #Slovensko #elektrina