Menová vojna? Čína devalvovala jüan

Čínsky jüan v utorok voči doláru zaznamenal najhlbší prepad za viac než 20 rokov. Opäť sa hovorí o menovej vojne.

11.08.2015 18:56
debata (40)

Reagoval tak na prekvapivé rozhodnutie čínskej centrálnej banky devalvovať oficiálny kurz. Euro k doláru vystúpilo na najvyššiu úroveň za jeden a pol týždňa. Analytici hovoria o eskalácii menovej vojny.

Jüan oslabil zhruba o dve percentá na 6,3391 jüanu za dolár. Dostal sa tak najnižšie od septembra 2012 a zaznamenal najprudší denný pokles od roku 1994. Čínska centrálna banka znížila stredný kurz, od ktorého sa môže trhový kurz každý deň odchýliť maximálne o dve percentá, na 6,2298 jüanu za dolár. V pondelok administratívno stanovený kurz predstavoval 6,1162 jüanu.

Centrálna banka svoj krok označila za „jednorazové znehodnotenie“ a vysvetlila ho zmenou spôsobu, ktorým bude oficiálny kurz odteraz určovať. Podľa mnohých ekonómov je ale cieľom tohto kroku posilnenie konkurencieschop­nosti čínskeho hospodárstva. Ekonómovia tiež upozorňujú, že devalvácia jüanu by mohla prinútiť americkú centrálnu banku (Fed) k odkladu pripravovaného zvýšenia úrokových sadzieb.

Z neistoty ohľadom načasovania rastu úrokov v USA v utorok ťažilo euro. Jednotná európska mena vykazovala krátko pred 17:00 SELČ rast o zhruba 0,2 percenta na 1,1038 USD. Počas dňa sa ale vyšplhala až na 1,1089 USD. Dolár k japonskému jenu pridával 0,2 percenta na 124,87 JPY.

Devalvácia čínskej meny sa negatívne prejavila aj na akciách – amerických aj európskych. Trhy sa obávajú, že slabšia čínska mena postihne konkurencieschop­nosť firiem v USA i v Európe.

Kroky Číny môžu spustiť vlnu devalvácií

Globálna menová vojna vstúpila devalváciou čínskeho jüanu do novej a kritickej fázy. Krok Pekingu by totiž mohol odštartovať vlnu devalvácií v ďalších krajinách a zbrzdiť sprísňovanie menovej politiky po celom svete. Mohol by dokonca prinútiť americkú centrálnu banku (Fed), aby odložila pripravované zvyšovanie úrokových sadzieb, uviedla agentúra Reuters

Slovné spojenie „menové vojny“ použil už v roku 2010 bývalý minister financií Brazílie Guido Mantega, aby opísal snahu krajín oslabiť domácu menu s cieľom podporiť export. V posledných rokoch tento spôsob získavania konkurenčnej výhody na svetovom trhu nabral na intenzite. „Bolo nevyhnutné, že sa Čína v určitú chvíľu do menovej vojny zapojí,“ povedal analytik Nick Lawson z Deutsche Bank.

V mnohých vyspelých krajinách zostúpili úrokové sadzby k nule, rozmohlo sa tlačenie nových peňazí a menové kurzy sa stali jedným z posledných zostávajúcich prostriedkov na podporu podnikateľskej aktivity a na odvrátenie deflácie. Európska centrálna banka (ECB) napríklad v marci spustila kvantitatívne uvoľňovanie menovej politiky zahŕňajúce rozsiahle nákupy štátnych dlhopisov, čo bolo všeobecne vnímané ako snaha o oslabenie eura a podporu inflačných tlakov.

V dôsledku uvoľnenej menovej politiky vo vyspelých krajinách reálny kurz čínskeho jüanu voči menám najčastejšie používaným vo svetovom obchode stúpol za uplynulý rok o viac ako desať percent, a to napriek spomaľovaniu rastu čínskej ekonomiky. Ako píše agentúra Reuters, súčasná takmer dvojpercentná devalvácia jüanu signalizuje, že Pekingu došla trpezlivosť a že je ochotný riskovať aj nové obchodné spory so Spojenými štátmi.

„(Devalvácia jüanu) stavia Fed do ťažkej pozície. Otvára možnosť odkladu (zvýšenie úrokových sadzieb),“ upozornil analytik Patrick Chovanec z finančnej spoločnosti Silvercrest Asset Management.

Americký Kongres sa počas posledných desiatich rokov snažil prinútiť Peking, aby uvoľnil kurz domácej meny a umožnil jej posilnenie. Mnoho amerických zákonodarcov a podnikov si dlhodobo sťažuje, že Čína svoju menu úmyselne podhodnocuje, aby zabezpečila domácim výrobcom konkurenčnú výhodu na medzinárodných trhoch.

Tlak Spojených štátov na uvoľnenie kurzu jüanu dával zmysel v čase, keď čínska ekonomika rástla desaťpercentným tempom a priťahovala rozsiahle investície zo zahraničia. Teraz sa však hospodársky rast spomaľuje a Peking musí využívať svoje devízové rezervy, aby kompenzoval odliv kapitálu, čo by pri voľnejšom menovom kurze znamenalo slabší jüan.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #jüan #devalvácia