Fico nemieni Grékom škrtať dlhy, poslal by ich dočasne preč z eurozóny

Okrem Nemecka má tvrdý postoj voči Grécku aj Slovensko. Premiér Robert Fico povedal rakúskemu denníku Der Standard, že jeho vláda nedá jediný cent vo forme odpisu gréckeho dlhu a že Slovensko patrí ku krajinám, ktoré "kategoricky odmietajú" nominálne osekanie gréckeho dlhu.

11.08.2015 00:00
debata (13)

Fico uviedol, že počas júlového rokovania o osude Atén tvrdý postoj okrem Nemcov a Slovákov zastávali aj Holanďania a Fíni. Potom tam bola skupina krajín, ktoré Grékov podporovali a tretia skupina bola neutrálna. Ak by sa v záveroch summitu objavili ustanovenia o odpise gréckeho dlhu, nebol by som s tým súhlasil, uviedol Fico.

„Slovensko neuvoľní jediný cent na grécke štátne dlhy, pokiaľ budem premiérom. Sú aj iné možnosti. Je možné odsunúť termíny splatnosti, pričom aj to má svoje hranice. Nemôžeme čakať sto rokov, až Grécko splatí svoje dlhy,“ vyhlásil Fico.

Slovenský premiér tiež podporil návrh nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho, ktorý ponúkol Grécku dočasné vystúpenie z eurozóny. Podľa Fica nie sú žiadne pravidlá na vystúpenie, pretože otcovia eura si takú situáciu, ako sa stala s Gréckom, nevedeli predstaviť. Neznamená to však, že by takéto pravidlá nemohli vzniknúť. Dočasné vystúpenie by mohlo byť podľa Fica výhodné.

Na otázku denníka, že je premiérom sociálnodemokra­tickej vlády, ale znie ako Schäuble, ktorý je konzervatívnym politikom, Fico uviedol, že Schäubleho politiku voči Grécku podporuje.

„Moja vláda je sociálno-demokratická a pravdepodobne všetci by očakávali, že budeme presadzovať nie úspory, ale investičné politiky. Ale ja chcem byť pragmatický sociálny demokrat. Som presvedčený, že je potrebná kombinácia úspor a investícií. Na Slovensku to funguje,“ uviedol Fico a spomenul efektívnejší výber daní, deficit pod tri percentá a dlh pod kontrolou. Slovensko chce prilákať nových investorov, premiér konkrétne spomenul Land Rover.

Der Standard namietol, že Grécko od roku 2010 stratilo štvrtinu výkonu ekonomiky, čo nie je možné porovnať so Slovenskom. Ak by sa ma spýtali, či sú pre Grécko lepšie úspory alebo investície, tak by som uviedol, že v prvom rade úspory, povedal Fico. Podľa slovenského premiéra to bude bolestivé, ale tvrdosť transformačného procesu zažilo po roku 1989 aj Slovensko.

„Na Slovensku sú mzdy a dôchodky ešte stále nižšie ako v Grécku, pričom v cenách nie je významný rozdiel,“ povedal Fico.

Podľa Der Standard je ekonomický výkon Slovenska na obyvateľa po zohľadnení kúpnej sily vyšší ako Grécka. Slovensko je tak podľa štatistiky bohatšie ako Grécko, uviedol rakúsky denník. Fico dáva prednosť konkrétnym číslam – pozná dôchodok svojej mamy i plat svojej ženy – docentky na Právnickej fakulte UK a odborníčky na občianske právo. Uviedol zárobok tisíc eur. Takisto spomenul, že štatistický primerný plat na Slovensku je okolo 900 eur, bežný je však 600 až 650 eur a tradičné dôchodky sú na úrovni 300 eur.

13 debata chyba